Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επέκρινε την Τρίτη τη στάση των ΗΠΑ στην πολιτική κρίση στη Βολιβία, δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έφθασε την Τρίτη στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός περονιστής, επέκρινε εξάλλου τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», έκρινε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη για «τη δημοκρατία» αλλά και «μήνυμα» προς τα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Αντίθετα, αριστεροί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισαν πραξικόπημα τον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας επέμεινε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην προεδρία της χώρας αψηφώντας το όριο θητειών όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, όταν η πλειοψηφία των Βολιβιανών είχε ταχθεί εναντίον του να του επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιος. Μπόρεσε να συμμετάσχει στις εκλογές του περασμένου μήνα χάρη σε μια δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού το προκαταρκτικό πόρισμα του ΟΑΚ τον ώθησε αρχικά να ανακοινώσει πως θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές. Ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

Ο Φερνάντες χαρακτήρισε τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΑΚ «ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 10.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα αναλάβει την εξουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τη 10η Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, που επιδίωξε να αποκτήσει πολύ πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης