Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Οι Αμερικανοί νομοθέτες προωθούν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και την Τουρκία για την κλιμάκωση στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Επίσης, το Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για την ανάπτυξη ξένων μισθοφόρων στη ζώνη του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νόμος Σταθεροποίησης της Λιβύης, ο οποίος αναμένεται να περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος αυτή την εβδομάδα, θα επιβάλει υποχρεωτικές κυρώσεις και στις δύο χώρες εντός έξι μηνών, δίνοντας στον Λευκό Οίκο ευρεία ευκαιρία να ανακαλέσει τις βίζες των ΗΠΑ ή να παγώσει κεφάλαια σε αμερικανικές τράπεζες. Κάτι που γίνεται για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να δημιουργήσει γέφυρα στη Μεσόγειο.

«Δεν θέλουμε η Ρωσία να εδραιωθεί σε ό,τι είναι ουσιαστικά το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη» δήλωσε βοηθός του Σώματος, εξοικειωμένος με τη νομοθεσία στην Εξωτερική Πολιτική. «Εκτός από το να τους προειδοποιούν, δεν υπήρξαν σημαντικές κυρώσεις».

Η νομοθεσία προωθείται καθώς η σύγκρουση στη Λιβύη εντείνεται, με την Αίγυπτο να αποτελεί την τελευταία χώρα που θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπει στον αγώνα, εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη -την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία- εναντίον των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νομοθεσία θα επέτρεπε κυρώσεις στην Αίγυπτο εάν ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προχωρήσει με την απειλή του να στείλει τον αιγυπτιακό στρατό στη Λιβύη προς υποστήριξη του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού στα ανατολικά, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να θέσει την Άγκυρα και το Κάιρο σε πορεία σύγκρουσης και να επιδεινώσει περαιτέρω την προσπάθεια μεσολάβησης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης