Σε προεκλογική τροχιά εισέρχεται και επισήμως από αύριο η Αλβανία οι πολίτες της οποίας καλούνται στις 21 Ιουνίου στις κάλπες για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχόντων.

Είναι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την νέα διοικητική διαίρεση στη χώρα, η οποία ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο και προβλέπει ότι η Αλβανία θα έχει πλέον εξήντα έναν δήμους από τριακόσιους πενήντα, μαζί με τις επαρχίες, που είχε έως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεκλογική ατμόσφαιρα αναμένεται να οξυνθεί καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό, έχουν προσδώσει χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης στις εκλογές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις, δηλαδή Τίρανα, Φιερι, Σκόδρα, Αυλώνα, Κορυτσά και Αργυρόκαστρο, χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία και των υπόλοιπων, καθώς τα πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από το ποιος θα κυριαρχήσει στο σύνολο της επικράτειας.

Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στα Τίρανα έχουν προβεί σε συστάσεις ώστε να αποφευχθούν ακρότητες κατά την προεκλογική περίοδο, φοβούμενοι την πρόκληση πόλωσης και έντασης που συνήθως χαρακτηρίζουν στην χώρα αυτή τις εκλογικές αναμετρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική εθνική μειονότητα κατέρχεται με δικούς της υποψηφίους δημάρχους σε δυο αναγνωρισμένους μειονοτικούς δήμους στο νότο, αυτούς της Δρόπολης και της Φοινίκης, που συσπειρώνουν και το σύνολο σχεδόν των χαρακτηρισμένων μειονοτικών χωριών. Έλληνες μειονοτικοί υποψήφιοι στηριζόμενοι από το ΚΕΑΔ κατέρχονται στους δήμους Χιμάρας και Κονίσπολης, ενώ μειονοτικοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν συμπεριληφθεί σε ψηφοδέλτια στο Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και Δέλβινο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης