Του Κώστα Μπετινάκη

Στις 4 Δεκεμβρίου η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε την τροπολογία «H. Res. 758» -τη χειρότερη που μπορούσε να διανοηθεί ένας διεστραμμένος νους- με μόλις δέκα βουλευτές να μην την υπερψηφίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιβόητη τροπολογία, που ωστόσο αποσιωπήθηκε από τα αποκαλούμενα Μέσα του Συρμού (ή της μαζικής αποβλάκωσης), αποτελεί ένα παραλήρημα χοντροκομμένης προπαγάνδας, που ούτε οι νεοσυντηρητικοί της ψυχροπολεμικής εποχής του Ρέιγκαν δεν θα μπορούσαν να είχαν συντάξει.

Κατά τα άλλα, «με τον πλέον έντονο τρόπο καταδικάζονται οι πράξεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει εναντίον της γειτονικής της Ουκρανίας με στόχο την πολιτική και οικονομική κυριαρχία επ΄ αυτής».

Η τροπολογία, στις 16 σελίδες της, περιέχει μια πολεμική προπαγάνδα που θα έκανε ακόμη και τους πιο φιλοπόλεμους να «κοκκινίσουν», αν ήταν ικανοί για κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στην παράγραφο 3 της τροπολογίας, κατηγορείται η Ρωσία «για εισβολή στην Ουκρανία, και καταγγέλλεται η παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας». Φυσικά στο κείμενο δεν περιγράφεται οποιαδήποτε απόδειξη για την καταγγελία.

Στην παράγραφο 13 απαιτείται η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Στην παράγραφο 14 παρατίθεται κατηγορηματικά ότι η πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που συνετρίβη στην Ανατολική Ουκρανία, καταρρίφθηκε από πύραυλο που εξαπέλυσαν οι υποστηριζόμενοι από τους Ρώσους αυτονομιστές. Το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο μιας και η επίσημη έκθεση για την απόδοση ευθυνών, έχει ανακοινωθεί πως θα εκδοθεί σε ένα χρόνο.

Στην παράγραφο 16 καταδικάζεται η Ρωσία επειδή εφοδιάζει με όπλα την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία. Η περιβόητη τροπολογία ωστόσο δεν αναφέρει ποιός εφοδιάζει με όπλα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας.

Ούτε αναφέρει πως στην πρόσφατη συνάντησή τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Τουρκίας συμφώνησαν για την ανατροπή του Άσαντ αλλά διαφώνησαν ως προς το αν αυτή αποτελεί προτεραιότητα: Ο Τζον Κέρι υποστήριξε ότι προέχει ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (άραγε ποιος το εξόπλιζε;) ενώ ο Ερντογάν επιμένει πως προέχει η ανατροπή Άσαντ. Η διαφωνία τους θυμίζει λίγο τη λαϊκή ρήση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»…

Υπήρξαν μόνο δέκα βουλευτές (και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο) που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την επικίνδυνη αυτή τροπολογία με τη βλακώδη προπαγάνδα και τις αναλήθειες, που μόνο που δεν κηρύσσει πόλεμο στη Ρωσία. Αυτοί είναι οι:

1) Justin Amash (R-MI)
2) John Duncan (R-TN)
3) Alan Grayson, (D-FL)
4) Alcee Hastings (D-FL)
5) Walter Jones (R-NC)
6) Thomas Massie (R-KY)
7) Jim McDermott (D-WA)
8 George Miller (D-CA)
9) Beto O’Rourke (D-TX)
10) Dana Rohrabacher (R-CA)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης