Ο Δήμος του Βλαδιβοστόκ απέρριψε το αίτημα του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Μαξίμ Σικαρένκο, να απομακρυνθεί το άγαλμα του νομπελίστα συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, που είχε τοποθετηθεί στην πόλη το 2015, με το επιχείρημα ότι τοποθετήθηκε χωρίς την έγκριση της κοινής γνώμης.

Η απομάκρυνση του αγάλματος, όπως δήλωσαν οι Αρχές του Βλαδιβοστόκ, από την παραλιακή λεωφόρο δεν θεωρείται σκόπιμη, καθώς «οι πολυάριθμες φωτογραφίες του μνημείου, που ανεβάζουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ότι είναι πολύ δημοφιλές» και ως εκ τούτου «θεωρούμε μη σκόπιμη την απομάκρυνσή του», δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου της ρωσικής πόλης στο πρακτορείο Interfax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημιουργός του αγάλματος είναι ο γλύπτης Πιότρ Τσεγκοτνάγεφ, έργα του οποίου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στο Βλαδιβοστόκ, στη Μόσχα, στη Ναχότκα και σε άλλες ρωσικές πόλεις, και είναι ένα έργο υψηλής αισθητικής, δήλωσαν οι Αρχές του Βλαδιβοστόκ.

«Οπτικά δένει με τον χώρο στον οποίο έχει τοποθετηθεί, μέρος μάλιστα του γρανιτένιου στηθαίου έχει αντικατασταθεί με γυαλί για να δημιουργηθεί μια αίσθηση κίνησης για το γλυπτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας.

Ο κομμουνιστής βουλευτής Μαξίμ Σικαρένκο δήλωσε στο Interfax ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση από τις Αρχές της πόλης, αλλά και πως ο ίδιος παραιτήθηκε από την ιδέα απομάκρυνσης του αγάλματος επειδή τα τελευταία χρόνια 6,5 χρόνια άλλαξαν οι διαθέσεις της κοινής γνώμης. Και παραιτήθηκε επειδή, όπως δήλωσε, μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τοπική ιστοσελίδα έδειξε ότι δεν υπάρχει μια άποψη για το γλυπτό του Σολζενίτσιν. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Βλαδιβοστόκ θεωρεί ότι το άγαλμα του Σολζενίτσιν δεν έχει θέση στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σικαρένκο είχε υποβάλει το αίτημά του στις Αρχές της πόλης για την απομάκρυνση του αγάλματος τον Νοέμβριο του 2021, ισχυριζόμενος ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 9 Ιουλίου του 1975 ο Σολζενίτσιν είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο για να μπορούν να καταφέρουν προληπτικό πλήγμα κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Εφόσον θα γινόταν κάτι τέτοιο κατά τον Σικαρένκο, το Βλαδιβοστόκ θα ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των ΗΠΑ. Το 2015 ο ίδιος είχε κρεμάσει στο άγαλμα του Σολζενίτσιν μια επιγραφή που έγραφε «Ιούδας», επειδή οι Αρχές αρνήθηκαν να τοποθετήσουν στην πόλη άγαλμα στον Ιωσήφ Στάλιν.

Το άγαλμα μνημείο του Σολζενίτσιν τοποθετήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015 στην οδό Καραμπέλναγια Ναμπερέζναγια, στο κέντρο της πόλης. Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος είχε παρευρεθεί ο εγγονός του Σολζενίτσιν, Γερμολάι Σολζενίτσιν. Ο ίδιος ο Σολζενίτσιν επισκέφθηκε το Βλαδιβοστόκ μια μόνο φορά τον Μάιο του 1994, όταν επέστρεψε στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε εξόριστος επί 20 χρόνια, μετά την απέλασή του από τις σοβιετικές αρχές το 1974.

Πηγές: Interfax, Svoboda.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης