«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ, οι φίλοι και η οικογένειά της θα δουλέψουμε κάθε στιγμή της ζωής μας για να αγαπούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και για να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο. Η Τζο πίστευε σ’ έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι ‘αυτό κάθε μέρα της ζωής της».

Οριακό προβάδισμα φαίνεται πως επανακτά το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα λόγια του τραγικού συζύγου της Κοξ, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία που «πάγωσε» την Ευρώπη, επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά από τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., την ώρα που πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το αποτρόπαιο συμβάν φαίνεται να αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, καθώς το Brexit τείνει να χάνει έδαφος. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά τις σημαντικές παραχωρήσεις των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα ντόμινο αποχωρήσεων (κυρίως από κράτη – μέλη στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης) σε περίπτωση που η κάλπη στις 23 Ιουνίου βγάλει Brexit 

Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλευτής του Εργατικού κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), δολοφονήθηκε την Πέμπτη στο Μπρίστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» καθώς επιτέθηκε εναντίον της.

Προβάδισμα στο… «Μένουμε Ευρώπη»

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της βρετανικής κοινής γνώμης δείχνουν κλείσιμο της «ψαλίδας» και ενίσχυση της τάσης για διατήρηση της υφιστάμενης σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οριακό προβάδισμα φαίνεται πως επανακτά το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα. Το κρίσιμο δημοψήφισμα διεξάγεται στις 23 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίζει πως θα παραμείνει στη θέση του ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η κάλπη βγάλει Brexit.

Σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Times», έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ ενός Brexit. «Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανιζόταν να κυριαρχεί» δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα διεξάγεται στις 23 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίζει πως θα παραμείνει στη θέση του ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η κάλπη βγάλει «Brexit»Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την εφημερίδα όμως να σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από τη δολοφονία της Τζο Κοξ (βουλευτής των Εργατικών). Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.

Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης