Για τη Σερβία δεν είναι αποδεκτό τα πρώτα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουν το 2016, επειδή έχει εκπληρώσει όλους τους όρους για το άνοιγμά τους στο τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Απαραίτητος όρος για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Σερβίας – Ε.Ε. ήταν η πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο. Αυτός εκπληρώθηκε με την υπογραφή συμφωνιών στις Βρυξέλλες. Τώρα, η Ε.Ε. πρέπει να υλοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε, δηλαδή το άνοιγμα των κεφαλαίων. Για μας δεν είναι αποδεκτό τα διαπραγματευτικά κεφάλαια να ανοίξουν τον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς την Κυριακή στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοίξει τα κεφάλαια 32, 35, 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Είναι ζήτημα αρχής, περιμέναμε αρκετά, ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι ως όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. προβάλλεται από κάποιους η εκπόνηση σχεδίου δράσης για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά πρόσθεσε ότι τέτοιο σχέδιο δεν έχει ούτε η ίδια η Ε.Ε..

Σχολιάζοντας δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι πρόσφυγες πρέπει «να περιοριστούν στη Σερβία» ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στην ΕΕ ενισχύεται η δεξιά και κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει «κοινή πλατφόρμα» για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστών και των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Ε..Ε «σιωπά» για τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που “ενθαρρύνουν τη διάθεση εναντίον των μεταναστών” και πρόσθεσε ότι η Σερβία έτσι περιέρχεται σε «δύσκολη θέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ακόμη ότι και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανέγερσης τείχους προς την Ε.Ε.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι, μέχρι τώρα, από τη Σερβία έχουν διέλθει 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης