Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι η Huawei θα έχει περιορισμένο ρόλο στη δημιουργία των 5G δικτύων της χώρας, θέτοντας τέλος σε μήνες πολιτικής πίεσης από τις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον για την Huawei, εξασφαλίζοντας στον Ντόναλντ Τραμπ ότι στη Βρετανία δεν θα επιτρέπεται ξανά να εξαρτάται από την κινεζική τεχνολογία, σύμφωνα με την «The Telegraph».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για να «σπάσει την κυριαρχία» εταιρειών όπως η Huawei, προς τον τελικό στόχο να συμπιέσει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό από τη συνολική υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές του Whitehall ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να βάλουν το μυαλό μας μαζί» για να αποκλείσουν στο μέλλον τον «τεχνολογικό στραγγαλισμό» από την Κίνα στις δυτικές χώρες.

Η δημοσίευση γράφει ότι, σύμφωνα με την Downing Street, στην έκκλησή του με τον Τραμπ την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου «υπογράμμισε τη σημασία των ομοϊδεατών χωρών να συνεργαστούν για τη διαφοροποίηση της αγοράς και να σπάσουν την κυριαρχία ενός μικρού αριθμού εταιρειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφωνούμε με τις ΗΠΑ ότι πρέπει να αναπτύξουμε εναλλακτικούς προμηθευτές. Και εργαζόμαστε για νέα φιλόδοξη στρατηγική. Για να επιτευχθεί αυτό, με την πάροδο του χρόνου, η πρόθεση είναι το μερίδιο της (Huawei) να μειωθεί καθώς επιταχύνεται η διαφοροποίηση της αγοράς. Θέλουμε να φτάσουμε σε θέση όπου δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε έναν προμηθευτή υψηλού κινδύνου στις τηλεπικοινωνίες» αναφέρει πηγή Whitehall με έμφαση.

Επίσης εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός επιθυμεί οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να επωφεληθούν από τη συνδεσιμότητα παγκόσμιας κλάσης. Αυτό δεν θα ήταν εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας. Η απόφαση που ελήφθη θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια και θα εγγυηθεί ταυτόχρονα την αξιοποίηση της τεχνολογίας του 21ου αιώνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης