Η Ρωσία και ο Πούτιν παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη θεματολογία που επικράτησε στην τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την αντιπροεδρία στις εκλογές του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ.

Την ώρα που οι κάτοικοι της Ευρώπης και οι Ρώσοι κοιμόντουσαν, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην 90λεπτη αναμέτρησή τους οι Tim Kaine (Δημοκρατικός) και Mike Pence (Ρεπουμπλικάνος) ασχολήθηκαν επί 20 λεπτά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αντιπροεδρία Mike Pence «Εσείς αγαπάτε τη Ρωσία» υποστήριξε ο Κέιν, διακόπτοντας τον Πενς δίνοντας το «ρωσικό εναρκτήριο λάκτισμα» στην αναμέτρηση για να συμπληρώσει: «Έχετε πει πως ο Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα έχει επαινέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον ως αντιπροέδρου της αποκάλεσε τον Πούτιν «δικτάτορα, όχι ηγέτη», κατηγορώντας όσους έχουν αντίθετη γνώμη πως «δεν γνωρίζουν τη ρωσική ιστορία».

Πάντως, παραδέχθηκε πως «τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεργασθούν σε πολλά διεθνή ζητήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίπαλος των δημοκρατικών Tim Kaine   Αλλά και η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν πήγε πίσω στην αντιρωσική ρητορική: «Ο Ρώσος ηγέτης δεν θα πρέπει να υπαγορεύει όρους στις ΗΠΑ και γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε την ισχύ μας αυξάνοντας τον αμυντικό μας προϋπολογισμό» είπε ο Πενς και υποστήριξε πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δαπανούν τεράστια ποσά στους εξοπλισμούς.

Πολύ λιγότερο -αναλογικά- χρόνο οι δύο αντίπαλοι αφιέρωσαν για το Συριακό και το μεταναστευτικό, με φόντο όμως πάντοτε τη Ρωσία.

Όπως είπε ο Πενς, «αν επιλογή της Ρωσίας είναι να συνεχίσει να αναμειγνύεται στη μάχη για να καταληφθεί το Χαλέπι, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να πλήξουν κι αυτές το καθεστώς Άσαντ».

Ο Τιμ Κέιν υποστήριξε ότι «είναι κρίσιμο για την Ουάσινγκτον να συνεργασθεί στενά με το Πεκίνο, σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του προκλητικού πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης