Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπόσχεται αλληλεγγύη και βοήθεια στις μεσογειακές χώρες για την υποδοχή προσφύγων. «Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν μία μεγάλη πρόκληση, διότι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων αυξάνεται συνεχώς», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». «Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους αυτές τις χώρες, αντίθετα ακολουθούμε την πρακτική της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο Σολτς, ο οποίος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη μετά την ανάληψη της εξουσίας από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ. «Πρόκειται για μία ιστορική επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μία νέα προσφυγική πολιτική αλληλεγγύης και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε η Φάζερ στο «twitter» μετά τη συμφωνία στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένας δεσμευτικός μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό για τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι κάθε πρόσφυγας θα πρέπει να καταγράφεται πλέον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σημειώνεται ότι τόσο ο καγκελάριος Σολτς, όσο και η υπουργός Φέζερ επισημαίνουν εσχάτως ότι 80% των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία έφτασαν στη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τη συμφωνία του Λουξεμβούργου υποστήριξαν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, οι δύο υπουργοί των Πρασίνων, σε αντίθεση με άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος που την καταδικάζουν. «Για να είμαι ειλικρινής, αν εμείς ως γερμανική κυβέρνηση αποφασίζαμε για τη μεταρρύθμιση μόνοι μας, η απόφαση θα ήταν διαφορετική. Αλλά ειλικρίνεια σημαίνει επίσης, ότι εκείνος που θεωρεί τον συμβιβασμό απαράδεκτο, πρέπει να δεχτεί, ότι δεν θα υπάρχει καμία κατανομή προσφύγων στο μέλλον».

Πηγή: ertnews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης