Ο Γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν, που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, θα ενισχυθεί «με τουλάχιστον» 5.000 άνδρες, επιπλέον των 30.000 στρατιωτών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα συνεισφέρουν σημαντικά, με τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες και ίσως μερικές χιλιάδες ακόμη», δήλωσε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σε αυτές τις ενισχύσεις, περιλαμβάνονται άνδρες από χώρες μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Νότια Κορέα και η Γεωργία, οι οποίες αναμένεται να στείλουν και οι δύο μαζί 1.500 στρατιώτες.

Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η Βρετανία θα στείλει 500 άνδρες, η Ισπανία 200 στρατιώτες, ενώ με στρατιωτική δύναμη θα συμμετέχουν η Σλοβακία και η FYROM.

Ο Gordon Brown μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αφγανιστάν μέχρι να καταστεί βέβαιο ότι οι Αφγανοί μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, Σκανδιναβοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν και τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της εκπαίδευσης περισσότερων αφγανικών δυνάμεων.

Επίσης, η Πολωνία θα στείλει στο Αφγανιστάν επιπλέον 600 στρατιώτες το 2010, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησής της. Η Πολωνία διαθέτει στο Αφγανιστάν δύναμη 2.000 στρατιωτών στις τάξεις της ISAF. Πάντως, η πλειονότητα των Πολωνών επιθυμεί την αποχώρηση των στρατιωτών τους από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα και η Δημοκρατία της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αποστείλει ακόμη εκατό στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα φέτος το κοινοβούλιο συμφώνησε να αναπτύξει μέχρι 535 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέσα στο 2010.

Η Αλβανία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν κατά 85 άντρες, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι τα Τίρανα θα δεχτούν έναν ακόμα αριθμό κρατουμένων από το Guantanamo.

Ο Καναδάς εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την ενίσχυση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ενώ έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι οι δικοί του στρατιώτες θα επιστρέψουν το 2011, όπως είχε προβλεφθεί.

Από την άλλη, η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να στείλει ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, αν δεχτούν να κάνουν το ίδιο και όλες οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης