Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο κάλεσαν τα μέλη της Βουλής να μην μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση του Σώματος για την εκ νέου εκλογή προέδρου του Κοσόβου και να επιτρέψουν τη λειτουργία των θεσμών.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ, ζήτησε απ’ όλους τους πολιτικούς παράγοντες στο Κόσοβο να σεβαστούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή του κ. Πατσόλι ήταν παράνομη, επειδή δεν τηρήθηκε η αρχή του Συντάγματος, που ορίζει ότι, εάν κανένας υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα δεν λάβει στους δύο πρώτους γύρους τα 2/3 των ψήφων επί του συνόλου των βουλευτών (120), διεξάγεται τρίτος γύρος, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους και τότε απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Κατά την εκλογή του κ. Πατσόλι, στις 22 Φεβρουαρίου, υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, γεγονός που καθιστά αντισυνταγματική τη διαδικασία.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας οι θεσμοί της να υπόκεινται στο κράτος του νόμου. Το δικαστήριο επέστησε την προσοχή στην υποχρέωση όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής και να εκπληρώσουν έτσι τις δεσμεύσεις τους προς τους πολίτες που τους εξέλεξαν» αναφέρει ο κ. Φέιθ σε γραπτή ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου. Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε ότι πιστεύει πως οι βουλευτές που ζήτησαν τη γνώμη του δικαστηρίου έχουν πολιτική και ηθική υποχρέωση να σεβαστούν την απόφαση και ότι τώρα θα εκπληρώσουν τη δέσμευση στην οποία αναφέρθηκε το δικαστήριο και θα είναι παρόντες στη Βουλή, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι θεσμοί του Κοσόβου.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Πρίστινα απευθύνεται, επίσης, έκκληση στους πολίτες, στους θεσμούς και στα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν και να τηρήσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Με ιδιαίτερη προσοχή δεχόμαστε τη θέση του δικαστηρίου ότι όλα τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής είναι υποχρεωμένα να επιτελούν τα καθήκοντά τους και να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης θεσμών στο Κόσοβο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι βουλευτές που προσέφυγαν στο Δικαστήριο για την εκλογή του προέδρου στις 22 Φεβρουαρίου έχουν ιδιαίτερη πολιτική και ηθική υποχρέωση να σεβαστούν όλες τις πτυχές της απόφασης του δικαστηρίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία, κατά γράμμα και κατά πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Πρίστινα.

«Τους καλούμε να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση θεσμών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης