Έφθασε στο Πορτ-ο-Πρενς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Η κ. Κλίντον δήλωσε πως θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, για το πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η έλλειψη καυσίμων, αλλά και στις δυσκολίες των επιχειρήσεων διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, την οποία συνοδεύει ο Ρατζίβ Σαχ, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Βοήθειας, τόνισε πως «θα ακούσει με προσοχή τον Πρεβάλ, ώστε να είναι σίγουρη πως θα γίνει αυτό που πρέπει».

Δεν καθυστερεί η βοήθεια στην Αϊτή

Η κ. Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις ότι η διεθνής βοήθεια προς την Αϊτή καθυστερεί στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς και διαβεβαίωσε πως τα τρόφιμα και το νερό έχουν αρχίσει να διανέμονται στον αϊτινό λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χίλαρι Κλίντον είπε ακόμα πως αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις στα καύσιμα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στα αποθέματα που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης.

Διευκρίνισε επίσης πως ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καθορίσει ζώνες προσγείωσης των ελικοπτέρων που μεταφέρουν βοήθεια, αλλά αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, γιατί οι Αϊτινοί κατέκλυζαν τις περιοχές αυτές σε κάθε προσγείωση.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών ζήτησαν από τους Αμερικανούς στρατιώτες να ρίχνουν από ελικόπτερα βοήθεια στους Αϊτινούς, αλλά η απάντησή τους ήταν πως αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο.

«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε στις αγροτικές περιοχές, αλλά στις αστικές κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ταραχές.. .και θα μπορούσαν να τραυματιστούν άνθρωποι», πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αρχίσει να διανέμει νερό και τρόφιμα σε 14 σημεία του Πορτ-ο-Πρενς.

«Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό των κέντρων αυτών», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την προστασία των κέντρων διανομής και τον ανεφοδιασμό τους.

Στα σχέδια των ΗΠΑ είναι η παροχή βοήθειας και εκτός Πορτ-ο-Πρενς, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. «Ψάχνουν για ιατρική βοήθεια, αναζητούν τους συγγενείς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης