Στην Κούβα η Φεντερίκα Μογκερίνι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, 09:22
Στην Κούβα η Φεντερίκα Μογκερίνι
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι έφθασε στην Κούβα, για μια επίσκεψη με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Αβάνας.

Η Μογκερίνι, η οποία αφίχθη στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Ε.Ε. που επισκέπτεται την Κούβα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ και τον υπουργό Οικονομίας αρμόδιο για τις μεταρρυθμίσεις Μαρίνο Μουρίλο. Όπως συμβαίνει συνήθως στην Κούβα, δεν έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων συνάντηση με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, αλλά η δυνατότητα αυτή δεν έχει αποκλειστεί από την Αβάνα.

Η επίσκεψή της Μογκερίνι είναι επίσης μέρος της ιστορικής παράλληλης προσέγγισης με τις χώρες της Δύσης, που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συνομιλίες Ε.Ε. και Κούβας έχουν στόχο τη σύναψη «συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», η οποία θα παράσχει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ της νησιωτικής χώρας και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, 09:26