Μετά την επίσκεψή του στο Ιράν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε με Αμερικανούς αξιωματούχους για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο έχει ήδη καταδικάσει.

Με την ευκαιρία του πρώτου ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον αφότου ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του ο Μπορέλ συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με τον οποίο συζήτησαν «πολλά πράγματα». Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν μίλησαν για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής απάντησε ότι συζήτησαν «για τα πάντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε από την πλευρά του ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ πρόκειται να συναντηθεί στις ΗΠΑ και με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και «αρχιτέκτονα» του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Μπορέλ έχει επικρίνει ανοιχτά το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να διαπραγματευθούν μια λύση των δύο κρατών στη βάση των συνόρων πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Εξήγησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την πρόθεση του Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης