Ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων – Εθνικών επιμένει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, ετοιμάζει την ανατροπή της Τζούλια Γκίλαρντ, για να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία της Αυστραλίας.

Ο ίδιος ο κ. Ραντ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, διαψεύδει τα δημοσιεύματα, αλλά ο γερουσιαστής του Εθνικού κόμματος, Νίγκελ Σκάλιον, επιμένει ότι η γερουσιαστής του Εργατικού κόμματος, Τρις Κρόσιν, του εκμυστηρεύτηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών «αν και διστάζει λίγο, χρειάζεται την υποστήριξη άλλων εννέα Εργατικών βουλευτών, για να ανατρέψει την κα Γκίλαρντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερουσιαστής διαψεύδει τον κ. Σκάλιον, δηλώνει πως ποτέ δεν του εκμυστηρεύτηκε κάτι τέτοιο και αυτά που ισχυρίζεται είναι «σκουπίδια». «Η τελευταία φορά που μίλησα με τον κ. Ραντ ήταν πριν από τρεις εβδομάδες και ποτέ δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο» δήλωσε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, επιμένει όμως ότι Εργατικοί βουλευτές λένε σε συναδέλφους της στην αντιπολίτευση ότι ο κ. Ραντ ετοιμάζεται να πάρει «εκδίκηση» από την κα Γκίλαρντ, η οποία τον ανέτρεψε από την πρωθυπουργία πριν από 15 μήνες.

Σήμερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ραντ είναι τρεις φορές πιο δημοφιλής από την Γκίλαρντ, αλλά πολλοί υπουργοί και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιμένει πως, αν η τροπολογία της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική νομοθεσία καταψηφιστεί στη Βουλή, όπως αναμένεται, τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, οφείλει να παραιτηθεί» είπε ο κ. Άμποτ. Στο μεταξύ, οι σχέσεις της πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών φαίνεται πως επιδεινώθηκαν μετά το μήνυμα που του έστειλε και του ζητούσε να περιορίσει τα έξοδα των ταξιδιών του. Εκτιμάται ότι μόνο ένα ταξίδι του Κέβιν Ραντ στοίχισε 77.000 $, ενώ το ετήσιο κόστος των ταξιδιών του στο εξωτερικό υπερέβη το 1 εκατ. $.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των κυβερνητικών δαπανών του Συνασπισμού, Τζέιμι Μπρικ, δήλωσε ότι «είναι καιρός ο Κέβιν Ραντ και η Τζούλια Γκίλαρντ να ξεκαθαρίσουν το θέμα της προσωπικής τους αντιπάθειας για το καλό των φορολογουμένων».

Δεκατέσσερα ταξίδια στο εξωτερικό αριθμεί η ατζέντα του κ. Ραντ μέσα σ’ έναν χρόνο, με το κόστος να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο κ. Ραντ είπε ότι η πρωθυπουργός δεν του έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα. «Απλώς έστειλε ένα γενικό μήνυμα σε όλους τους υπουργούς, όπως οφείλει να κάνει, να είναι προσεκτικοί με τα έξοδά τους». Κορυφαίοι υπουργοί επέμειναν επίσης ότι το μήνυμα ήταν «γενικό» και δεν απευθυνόταν μόνο στον κ. Ραντ και πρόσθεταν ότι αποτελεί υποχρέωση της πρωθυπουργού να συστήνει στους υπουργούς να περιορίζουν τα έξοδά τους.

Αναφορικά με το ότι στη Σουηδία το ξενοδοχείο του κ. Ραντ στοίχιζε $1.700 τη βραδιά, ο επικεφαλής του γραφείου του δήλωσε ότι «τόσο κοστίζουν τα δωμάτια ασφάλειας που δίνονται πάντοτε στους υπουργούς», επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης