Ξεκάθαρος εμφανίστηκε στο θέμα της εκτέλεσης χιλιάδων Μουσουλμάνων σε χωριό της Βοσνίας από τον σερβικό στρατό στη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, υπογραμμίζοντας ότι η περιβόητη «σφαγή» στη Σρεμπρένιτσα το 1995 δεν αποτελεί γενοκτονία.

Ο Tomislav Nikolic, πρώην ηγέτης του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος εξήγησε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ότι στη συγκεκριμένη πόλη σημειώθηκαν «σοβαρά εγκλήματα πολέμου», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γενοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί κάποιος και η πολιτική αγωγή να αποδείξει ενώπιον του δικαστηρίου ότι ένα τέτοιο γεγονός συνιστά γενοκτονία», σημείωσε.

Το 1995 εκτιμάται ότι περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, βοσνιακής υπηκοότητας, βρήκαν τραγικό θάνατο από τις δυνάμεις του σερβικού στρατού. Οι εκτελέσεις αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε αγόρια και άνδρες, ενώ ενδεικτικό της βαρβαρότητας των στρατιωτών ήταν το γεγονός ότι μετά τη θανάτωσή τους, τα πτώματά θάφτηκαν μαζικά σε διάφορα σημεία περιμετρικά της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα εντάσσονται στο κατηγορητήριο που βαραίνει τον πρώην επικεφαλής του σερβικού στρατού στη διάρκεια του εμφυλίου, Ratko Mladic, ο οποίος έχει οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο προκάτοχος του Tomislav Nikolic, Boris Tadic, είχε απολογηθεί επανειλημμένα στους συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και το 2005 είχε παρευρεθεί ο ίδιος σε επιμνημόσυνη δέηση στη συγκεκριμένη πόλη.

Διαβάστε επίσης:
Στο μικροσκόπιο η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012, 05:53

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης