Τα σκουλήκια είναι θρεπτικά, πιο φθηνά και οικολογικά

Τα σκουλήκια είναι θρεπτικά, πιο φθηνά και οικολογικά
Όποιος θέλει να κάνει κάτι για το περιβάλλον, καλό θα ήταν να αρχίσει να τρώει σκουλήκια αντί για κρέας, ισχυρίζονται Ολλανδοί ερευνητές, καθώς παράγουν περισσότερες πρωτεΐνες. Τα αλευροσκούληκα είναι μόλις ένα μέχρι δύο εκατοστά στο μήκος και χρησιμοποιούνται συχνά ως δόλωμα ή για τροφές ζώων. Τελευταία όμως αναδεικνύονται οι καλές τους ιδιότητες και για τον άνθρωπο.

Τα αλευροσκούληκα είναι μια θαυμάσια τροφή για τον άνθρωπο, υποστηρίζουν Ολλανδοί επιστήμονες. Πέρα από αυτό, η εκτροφή τους είναι καλύτερη για το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν μελέτησαν την εκτροφή και εκμετάλλευση των σκουληκιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησαν το κόστος όχι μόνον της τροφής αλλά και των μεταφορικών και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά για τη διάθεσή τους.

Θρεπτική αξία μεγαλύτερη από το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό…

Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν την παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού καθώς και το γάλα που παράγεται και διαπίστωσαν πως τα αλευροσκούληκα είναι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τον άνθρωπο από ό,τι τα παραπάνω τετράποδα.

Στην Κίνα τα σκουλήκια είναι νοστιμιάΠέραν τούτου, οι φάρμες που εκτρέφουν σκουλήκια χρειάζονται μικρότερες εκτάσεις από ό,τι για τα μεγάλα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων. Τα σκουλήκια σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις αγελάδες δεν παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, το όποιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον.

Εκτός από αυτό, τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα θηλαστικά ή τα πουλιά. Ένα αλευροσκούληκο παράγει 160 αυγά μέσα στους τρεις μήνες που διαρκεί η ζωή του, ενώ ένα ιδιαίτερα μεγάλο τέτοιο σκουλήκι παράγει 1.500 αυγά.

… και πιο φθηνά

Οι φάρμες που καλλιεργούν σκουλήκια για την παραγωγή ενός κιλού πρωτεΐνης χρειάζονται περίπου 20 τ.μ., ενώ ο αντίστοιχος χώρος που χρειάζεται για τα κοτόπουλα είναι 50 τ.μ. και για τα βοδινά κυμαίνεται από 150 έως 200 τ.μ..

Το μόνο ίσως λίγο μελανό σημείο είναι η κατανάλωση ενέργειας. Τα σκουλήκια χρειάζονται ζέστη. Παρ' όλα αυτά, η κατανάλωση ενέργειας είναι και πάλι μικρότερη από ό,τι για τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση τα σκουλήκια είναι μια θρεπτικότατη εναλλακτική στο κρέας και στο γάλα.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 13:50