Το Λονδίνο σκέπτεται να αναπληρώσει μέρος της χρηματοδότησης για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017, 11:47
Το Λονδίνο σκέπτεται να αναπληρώσει μέρος της χρηματοδότησης για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία
Η Βρετανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπληρώσει μέρος της χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ σε προγράμματα για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού εγκαταλείψει την Ένωση το 2019, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει αρωγή ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Ιρλανδία αφότου η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έβαλε τέλος σε δεκαετίες βίας ανάμεσα στους ιρλανδούς εθνικιστές και τους βρετανούς ενωτικούς, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 3.600 άνθρωποι.

«Θέλουμε η χρηματοδότηση της ΕΕ που έχει βοηθήσει θύματα των Ταραχών και διακοινοτικές οργανώσεις να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα», αναφέρει η Μέι σε άρθρο της στην εφημερίδα Irish News.

«Στη συνέχεια θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για ένα μελλοντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης προγραμμάτων για την ειρήνη αφού εγκαταλείψουμε την ΕΕ», δήλωσε ο Μέι.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε νωρίτερα δεσμευθεί να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη της ΕΕ μέχρι να ολοκληρθεί ο τρέχων γύρος χρηματοδότησης το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017, 11:47