Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν ανησυχεί ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζοντας πως η σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ μπορεί να αμυνθεί.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και στην ασφάλεια του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να προστατευτεί μόνο του. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν ετησίως «4,5 δισ. δολάρια» στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για το θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του «Al-Asad» στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, όπου ηγούνται συνασπισμού ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, όπως έγραψε η εφημερίδα «Times of Israel».

«Λοιπόν, δεν το νομίζω. Μίλησα με τον Μπίμπι» δήλωσε ο Τραμπ (σ.σ.: εννοώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου). «Είπα στον Μπίμπι. Δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Και τα καταφέρνουν πολύ καλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα φροντίσουμε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι εντάξει. Όμως, δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Και τους δίνουμε, ειλικρινά, πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά, εάν κοιτάξετε τα βιβλία. Και κάνουν πολύ καλή δουλειά οι ίδιοι» ανέφερε, δίχως να διευκρινίζει την προέλευση των 4,5 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν σήμερα στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο πλαίσιο πακέτου αμυντικής βοήθειας, το οποίο είχε συμφωνηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Το μνημόνιο προβλέπει για το Ισραήλ 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο 10 ετών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των ισραηλινών προγραμμάτων αναχαίτισης πυραύλων.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ως απόδειξη της αφοσίωσής του στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «ουδείς ήταν πρόθυμος να το πράξει», παρόλο που οι προηγούμενοι πρόεδροι «δήλωναν όλοι ότι θα το κάνουν».

sputniknews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης