Βαριά καμπάνα στην BP και έπεται συνέχεια...

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 10:07
Βαριά καμπάνα στην BP και έπεται συνέχεια...
Το Συμβούλιο των Ενόρκων παρέπεμψε χθες δύο στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας BP σε δίκη, με 23 κατηγορίες που σχετίζονται με την έκρηξη και τη διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

Οι κατηγορίες εναντίον των στελεχών της BP ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,5 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές Αρχές, στο πλαίσιο «φιλικού διακανονισμού» για τη ρύθμιση ενός μέρους των ποινικών ευθυνών της για την υπόθεση της διαρροής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι ανώτατοι επόπτες της εταιρείας και βρίσκονταν πάνω στην εξέδρα όταν σημειώθηκε το δυστύχημα. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για τους θανάτους 11 ατόμων. Ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της BP κατηγορείται επίσης για παραπλάνηση του Κογκρέσου σχετικά με τη διαρροή και την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την εταιρεία το ποσό της αποζημίωσης για την αστική ευθύνη της, όμως, όπως είπε ο Χόλντερ, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι είναι ακόμη πιθανόν το θέμα της αστικής ευθύνης να ρυθμιστεί εξωδικαστικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δίκη εντός του 2013.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 10:59