Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα της Χιλής αποφάσισε χθες Κυριακή να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας ενός ανεξάρτητου γερουσιαστή για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια του πρώην προέδρου Ρικάρδο Λάγος να διεκδικήσει νέα θητεία.

Έπειτα από μια μακρά διαδικασία διαλόγου το κόμμα αποφάσισε να ταχθεί υπέρ του Αλεχάντρο Γκιγιέ, ενός αριστερού πρώην δημοσιογράφου που είναι μέλος του συνασπισμού της «Νέας Πλειοψηφίας» (Nueva Mayoría) και υπόσχεται να εφαρμόσει και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η νυν πρόεδρος, η Μισέλ Μπατσελέτ, στη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην εξόρυξη χαλκού παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούλιο. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Πριν από λίγους μήνες, στις εκλογές αυτές θεωρείτο βέβαιο πως θα συγκρούονταν δύο πασίγνωστοι πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας: ο Λάγος και ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα. Όμως τα ποσοστά του 79χρονου Λάγος στις δημοσκοπήσεις έχουν κατακρημνιστεί, την ώρα που η δημοφιλία του Γκιγιέ αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων GfK Adimark, ο Πινιέρα προηγείται στην κούρσα με το 27% της πρόθεσης ψήφου ενώ ο Γκιγιέ συγκεντρώνει το 23%. Ο Λάγος βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί σε μόλις 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκιγιέ ήταν σχετικά άγνωστος στο πολιτικό σκηνικό μέχρι πρόσφατα. Όμως τα σκάνδαλα διαφθοράς και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, μια από τις πολιτικά πιο σταθερές και οικονομικά πιο ανεπτυγμένες στη Λατινική Αμερική, έχουν απογοητεύσει τους ψηφοφόρους και μετέτρεψαν το γεγονός πως ο Γκιγιέ δεν ανήκε στο πολιτικό κατεστημένο σε πλεονέκτημα για τον ίδιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης