Μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής της τουρκικής διπλωματίας, ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια παρουσίας στην τουρκική πρωτεύουσα του Ευρωπαίου υπευθύνου εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Ζοζέφ Μπορέλ, προχώρησε σε δύο ανοίγματα, ένα προς την Αθήνα και ένα προς την Κύπρο.

Ως προς την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως αν το επιθυμητό είναι να επιδείξει η Άγκυρα ευελιξία τότε θα πρέπει η Κύπρος να θεσμοθετήσει τον οργανισμό ο οποίος θα μοιράσει ισότιμα τον πλούτο από τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του νησιού, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια πιθανή λύση είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο-θεσμός, ο όποιος θα ελέγχεται από την Κομισιόν. Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρεί σε μια τέτοια πρόταση, πολύ συγκεκριμένη, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυπριακή πλευρά και μάλιστα άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την Αθήνα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο διάλογος αυτός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί βάσει του μοντέλου που ίσχυε το 1976 με την υπογραφή του περίφημου «πρωτοκόλλου της Βέρνης». Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που η Άγκυρα προχώρησε σε μια τέτοια διατύπωση. Ο Τσαβούσογλου,  φρόντισε η διατύπωση αυτή να συνοδευτεί και από την επισήμανση ότι η Άγκυρα επιθυμεί τον διάλογο, πάντα τον επιθυμούσε. Αυτή η επιθυμία της τουρκικής πλευράς συνεχίζεται και μετά το τελευταίο τηλεφώνημα που αντάλλαξαν οι κ.κ. Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα η φράση: «Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976», ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης