Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Τρεις μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η πρόεδρος του φοιτητικού σώματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ράινα Γουόρκμαν έστειλε ένα ενημερωτικό δελτίο σε συμμαθητές εκφράζοντας «ακλόνητη και απόλυτη αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στην αντίστασή τους ενάντια στην καταπίεση για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουόρκμαν απέδωσε την ευθύνη για «αυτή την τεράστια απώλεια ζωής» στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους, ενώ δεν ανέφερε τη Χαμάς, η επίθεση της οποίας σκότωσε περίπου 1.300 Ισραηλινούς.

Η Γουόρκμαν είπε στο μέσο ενημέρωσης The Intercept ότι η πρόθεση της ήταν ένα ενδοκοινοτικό μήνυμα για το 75ετές βίαιο καθεστώς στην Παλαιστίνη και εξέφρασε την υποστήριξή της στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, το ενημερωτικό δελτίο απέσπασε εκτεταμένη κριτική επειδή δεν καταδίκασε άμεσα τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς — και η αντίδραση ήταν ταχεία. Η Γουόρκμαν εκδιώχθηκε από πρόεδρος του φοιτητικού σώματος, αφού προηγουμένως είχε ακυρωθεί μια προσφορά εργασίας από μια νομική εταιρεία στην οποία είχε προηγουμένως πρακτική άσκηση, την Winston & Strawn. Παράλληλα, δέχτηκε μια σειρά από απειλές στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουόρκμαν ανέφερε ωστόσο ότι διατηρεί την αποφασιστικότητα της για δυο λόγους: ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή υπερασπίζονται τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας.

«Αυτό που με ωθεί είναι η ανθεκτικότητα των Παλαιστινίων αυτή τη στιγμή», είπε στο The Intercept κατά τη συνέντευξη τους. «Το γεγονός ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους, ότι παραμένουν δυνατοί, ότι είναι ακόμα εδώ, και ότι μας ζητούν να συνεχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά και να τους εκπροσωπούμε μέσα από αυτό και να μην αφήνουμε αυτό να είναι το τέλος τους».

«Και έτσι για μένα, θα συνεχίσω να μιλώ για αυτούς και να ζητώ αυτές τις απαιτήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας με ασφάλεια, ασφαλή και έγκαιρη προς τον λαό της Γάζας».

Η Γουόρκμαν  δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αντιδράσεις. Φοιτητές σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στο Χάρβαρντ, αντιμετωπίζουν καταδίκη για παρόμοιες δηλώσεις, όταν διαμαρτύρονται ευρέως για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις σε πανεπιστήμια και κολέγια αποτελούν μέρος μιας μακρόχρονης ιστορίας ανθρώπων που στοχοποιούνται επειδή εκδήλωσαν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους ή επέκριναν τις πολιτικές του Ισραήλ. Η Palestine Legal, μια ομάδα που υποστηρίζει απειλούμενους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές, λέει ότι έχει ανταποκριθεί σε 1.707 περιστατικά μόνο μεταξύ 2014 και 2020, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων διακρίσεων, πειθαρχικών ερευνών και λογοκρισίας.

«Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου στιγμή άγχους και φόβου για όλους όσους μιλούν δημόσια υπέρ των Παλαιστινίων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να το κάνουν για να σταματήσουν μια εκτυλισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε στο The Intercept η Νομική Διευθύντρια Παλαιστίνης Ντίμα Χαλίντι.

«Υπήρχε πάντα μια συντονισμένη προσπάθεια για να κλείσει το κίνημα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων μέσω λογοκρισίας, νομικού εκφοβισμού, ντόξινγκ  (διαδικτυακή κακοπροαίρετη στοχοποίηση κάποιου) και άλλων, όπως τεκμηριώνει το Palestine Legal εδώ και χρόνια. Τώρα αυτή η επίθεση έχει μεγεθυνθεί κατά 100».

Μαύρες λίστες και Χάρβαρντ

Η πιο διαβόητη αντιπαλαιστινιακή επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη είναι η Canary Mission, η οποία συγκεντρώνει φακέλους για φοιτητές, δασκάλους, επαγγελματίες ή οργανισμούς που, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, «προωθούν το μίσος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους Εβραίους στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων της Βόρειας Αμερικής και όχι μόνο». Η μαύρη λίστα στοχεύει υποστηρικτές του BDS, το κίνημα που μποϊκοτάρει ισραηλινά προϊόντα, και ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ και στις ισραηλινές εταιρείες, προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να σταματήσει την κατοχή του.

Η αποστολή της Canary Mission στόχευσε ακτιβιστές του BDS, καθώς πολλά νομοθετικά σώματα πίεσαν να απαγορεύσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ποινικοποιήσουν τα μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η μαύρη λίστα δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές που μιλούσαν ανοιχτά υπέρ των Παλαιστινίων ή κατά των πολιτικών του Ισραήλ έγιναν ευάλωτοι σε στοχευμένη παρενόχληση και πειθαρχικό τόσο στην ακαδημία όσο και στην απασχόληση. Το FBI έχει στοχοποιήσει ακόμη και ακτιβιστές των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο της αποστολής Canary.

Τέτοιες προσπάθειες έχουν ενταθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο αντιποίνων κατά της Γάζας. Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, 34 φοιτητικές ομάδες συνυπέγραψαν μια δήλωση παρόμοια με αυτή της Γουόρκμαν, ρίχνοντας την ευθύνη στο Ισραήλ για τις θανατηφόρες επιθέσεις του, καταγγέλλοντας το ότι διατηρεί μια υπαίθρια φυλακή για τους Παλαιστινίους, και καλώντας το Χάρβαρντ «να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη εξόντωση των Παλαιστινίων».

Στη συνέχεια, πολλοί CEOs, από τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund Μπιλ Άκμαν, μέχρι τον CEO της Sweetgreen, Τζόναθαν Νιούμαν, ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν οι λίστες των υπογραφόντων, ώστε οι εταιρείες τους, όπως το έθεσε ο Άκμαν, να μην «προσλάβουν ακούσια» κανέναν από αυτούς. Την περασμένη Τετάρτη, ένα φορτηγό με πινακίδες έφερνε βόλτες γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Ivy League, κατακεραυνώνοντας τα ονόματα και τα πρόσωπα των υπογραφόντων, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τους μεγαλύτερους αντισημίτες του Χάρβαρντ». Ο Guardian αποκάλυψε ότι οι χρηματοδότες του φορτηγού συνδέονται με ένα σύνθετο δίκτυο δεξιών οργανώσεων που τροφοδοτούνται από εκατομμύρια δολάρια.

Αρκετοί μαθητές και ομάδες αφαίρεσαν τις υπογραφές τους μετά την αντίδραση, με μερικούς ανθρώπους να λένε ότι δεν γνώριζαν ότι η ομάδα τους είχε υπογράψει ή ότι δεν γνώριζαν το ακριβές περιεχόμενο της δήλωσης.

Η στόχευση των φοιτητών ακτιβιστών στο Χάρβαρντ συνάντησε κάποια αντίσταση — ακόμη και μεταξύ εκείνων που διαφωνούν με την αρχική δήλωση. Ενώ η φοιτήτρια του Εβραϊκού Κολεγίου του Χάρβαρντ, Μάγια Μπόντνικ, διαφώνησε με τη δήλωση των φοιτητών του Χάρβαρντ, ήταν δύσπιστη ότι ο Άκμαν δεν έλαβε υπόψη το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο σε τέτοιου είδους ντόξινγκ. Στο Forward, η Μπόντνικ έγραψε: «Οι ενέργειες του Άκμαν δεν κάνουν αυτή την οδυνηρή στιγμή πιο ασφαλή για τους Παλαιστίνιους, Εβραίους και Ισραηλινούς συνομηλίκους μου».

Το τμήμα του Χίλελ του Χάρβαρντ, μιας εβραϊκής φοιτητικής οργάνωσης, καταδίκασε με παρόμοιο τρόπο το φορτηγό. Ενώ είπε ότι απέρριψε τη δήλωση των φοιτητικών ομάδων και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπογράφοντες, «σε καμία περίπτωση αυτή η λογοδοσία δεν πρέπει να εκτείνεται σε δημόσιο εκφοβισμό ατόμων».

Την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον τέσσερις ιστότοποι κυκλοφόρησαν τα προσωπικά στοιχεία φοιτητών του Χάρβαρντ που συνδέονται με ομάδες που υπέγραψαν τη δήλωση, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των προηγούμενων θέσεων εργασίας και των πόλεων τους.

Η αρνητική προσοχή έχει επεκταθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, καθώς φοιτητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Πανεπιστήμιο Μπάτλερ, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν διαμαρτυρηθεί υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Απώλεια εργασίας και υποστήριξη

Για κάποιους, οι συνέπειες των επιθέσεων ήταν άμεσες. Στην περίπτωση της Γουόρκμαν, πέρα ​​από την απομάκρυνσή της ως πρόεδρος των φοιτητών, ο υποψήφιος εργοδότης της, η δικηγορική εταιρεία Winston & Strawn, ακύρωσε την προσφορά τους σε μια ανάρτηση στο LinkedIn την περασμένη εβδομάδα, γράφοντας ότι τα σχόλια της Γουόρκμαν έρχονται σε «βαθιά σύγκρουση με τις αξίες της εταιρείας Winston & Strawn».

Σε μια δήλωση τη Δευτέρα, η Γουόρκμαν περιέγραψε τις διάφορες αντιδράσεις στο ενημερωτικό δελτίο τους ως παρέκκλιση από αυτό που πραγματικά διακυβεύεται.

«Ανεξάρτητα από το πόσο τρομερή ήταν η εβδομάδα μου, αυτή η προσοχή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός φοιτητή προς τους συμφοιτητές τους στη Νομική είναι εντελώς άστοχη και αποτελεί επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής», είπε η Γουόρκμαν, αναφέροντας ότι το Ισραήλ εξέδωσε ακραία 24ωρη εντολή εκκένωσης στους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα και τις κινήσεις του να διακόψει το φαγητό, το νερό και το νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Πέρα από τις δικές της συνέπειες, η Γουόρκμαν είπε στο The Intercept: «Ανησυχώ ότι αυτή η αντίδραση εναντίον μου, και άλλων ανθρώπων που μίλησαν επίσης, θα έχει αυτό το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που επιτρέπει σε αυτή την ανισόρροπη και επικίνδυνη αφήγηση των μέσων ενημέρωσης να συνεχιστεί η οποία βία εναντίον Παλαιστινίων αμάχων έχει ομαλοποιηθεί».

Διάφορες ομάδες έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους για την Γουόρκμαν και την Παλαιστινιακή αλληλεγγύη ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 αποφοίτων νομικής του NYU, και 51 φοιτητών και αποφοίτων των Εβραίων του Νόμου για μια Ελεύθερη Παλαιστίνη, του NYU. Και οι δύο ομάδες έστειλαν επιστολές απευθείας στον κοσμήτορα Ντιν Τρόι Μακένζι, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί από το ενημερωτικό δελτίο της Γουόρκμαν στο Πανεπιστήμιο.

«Το μήνυμά μου δεν ήταν ευαίσθητο για τα βάσανα των Ισραηλινών σε μια περίοδο κρίσης και δεν ήταν αυτό που σκόπευα», δήλωσε η Γουόρκμαν στο δελτίο τύπου τους. «Η δολοφονία παιδιών και άλλων αθώων πολιτών είναι φρικτή».

«Αυτό που έγραψα ήταν εμπνευσμένο και σύμφωνο με αυτό που πολλοί Εβραίοι ακτιβιστές της ειρήνης και Ισραηλινοί είπαν, συμπεριλαμβανομένης της συντακτικής επιτροπής της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στη βία».

«Η πρόθεσή μου ήταν να επιστήσω την προσοχή στην έλλειψη κάλυψης για τους Παλαιστίνιους και στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», είπε η Γουόρκμαν «μια κρίση που κλιμακώθηκε μόνο εκθετικά από τότε που έστειλα αυτό το email».

Με πληροφορίες από The Intercept

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης