Με «χαρά και ανακούφιση» υποδέχθηκε το Βερολίνο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, την είδηση για την αποφυλάκιση της Γερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τόλου, η οποία κρατείτο επί επτά μήνες σε τουρκικές φυλακές. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους αποφυλάκισης που της επιβλήθηκαν, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση για τα θέματα Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας στην Τουρκία.

«Μόλις μας ήρθε η πληροφορία ότι η κυρία Τόλου αφέθηκε ελεύθερη. Το γεγονός ότι επιτέλους βγήκε από την φυλακή το μαθαίνουμε πρώτα από όλα με χαρά και ανακούφιση. Η δικαστική διαδικασία δεν τελειώνει με αυτό, ωστόσο είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς η κράτηση της κυρίας Τόλου επί πάνω από επτά μήνες υπήρξε πολύ μεγάλη επιβάρυνση για την ίδια και την οικογένειά της», δήλωσε η κυρία Άτενμπαρ, αλλά τόνισε ότι «η χαρά επισκιάζεται διότι ακούμε και την είδηση ότι η κυρία Τόλου δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα και έχει και την υποχρέωση της τακτικής παρουσίας στις αστυνομικές αρχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η γερμανική κυβέρνηση αγωνίστηκε προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη η Μεσαλέ Τόλου, αλλά θα πρέπει τώρα να εξεταστεί και η αιτιολόγηση των όρων που της έχουν επιβληθεί. «Συνεχίζουμε φυσικά τις προσπάθειές μας ώστε η δικαστική διαδικασία να τερματιστεί πλήρως», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με την σημερινή εξέλιξη αλλάζει κάτι στις επιβαρυμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η αποφυλάκιση της κυρίας Τόλου είναι μια ευχάριστη είδηση, αλλά δεν αποτελεί την πλήρη επίλυση της υπόθεσής της. «Έχουμε πάντα την υπόθεση Ντενίζ Γιουτζέλ (του δημοσιογράφου της Die Welt, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται), όπου υπήρξε κάποια ελάφρυνση των συνθηκών κράτησης, αλλά τίποτα περισσότερο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω έναν εντελώς καινούργιο απολογισμό των γερμανοτουρκικών σχέσεων», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πάντα να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς αυτό αντικατοπτρίζει την ιστορία και την σημασία την οποία έχουν και οι δύο χώρες η μία για την άλλη, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στην Γερμανία. Τόνισε ωστόσο ότι «υπάρχουν λόγοι που αυτή η σχέση αυτή τη στιγμή έχει σκιές και αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου, με αυτό που εμείς θεωρούμε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και της Δημοκρατίας και με αυτές τις συγκεκριμένες υποθέσεις και τώρα θέλουμε να δούμε αν, κομμάτι κομμάτι τουλάχιστον σε αυτές τις δικαστικές διαδικασίες, τα πράγματα βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση – το οποίο ελπίζουμε πάρα πολύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης