Μέλη του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» διαδήλωσαν σε πάρκο στη Γενεύη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον νοσοκομείων, αλλά και για να αποτίσουν φόρο τιμής στους συναδέλφους τους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν, σε αμερικανικό βομβαρδισμό.

«Σταματήστε τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων», φώναζαν οι περίπου 250 άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της συγκεκριμένης ΜΚΟ, Τζοάν Λιου, επανέλαβε στη διαδήλωση ότι απαιτείται να δοθεί λεπτομερής εξήγηση όσων συνέβησαν την 3η Οκτωβρίου στην επίθεση εναντίον του νοσοκομείου των ΓχΣ στην Κουντούζ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προληφθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να δίνεται προσοχή σε αυτό το θέμα διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μετατραπεί σε αυτό που αποκαλώ ξεχασμένες υποθέσεις, δηλαδή η στοχοποίηση αμάχων θα μετατραπεί σε ένα μη-γεγονός, κάτι κοινότοπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται για ένα μη-γεγονός», συνέχισε. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν στρέφονται «εναντίον του ενός ή του άλλου κράτους», υπογράμμισε, αλλά θέλουν «την εξασφάλιση ενός περιθωρίου για ιατρική ανθρωπιστική δράση μέσα στο χάος των πολέμων», εξήγησε κατόπιν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε αυτό το στάδιο θέλουμε να πληροφορηθούμε τι συνέβη και γιατί συνέβη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος», επέμεινε η πρόεδρος των ΓχΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας 13 φορεία, σε καθένα από τα οποία ήταν ζωγραφισμένος ένας στόχος, σε ένδειξη τιμής στα 13 μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έχασαν τη ζωή τους στην Κουντούζ, οι διαδηλωτές, αρκετοί με λευκές ιατρικές μπλούζες, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες» ή «αφήστε τους γιατρούς να εργαστούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης