Τον αντίκτυπο του διπλωματικού «πολέμου» Ρωσίας – Τουρκίας στη ζωή των περίπου 80.000 Τούρκων πολιτών που διαμένουν στη Ρωσία εξετάζει ο βρετανικός Guardian.
  
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ενέκρινε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός βομβαρδιστικού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία. Άλλωστε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε προειδοποιήσει για «σημαντικές συνέπειες» μετά την κατάρριψη.

Στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία σε βάρος της Τουρκίας, έχουν απαγορευθεί και όλες οι πτήσεις charter μεταξύ των δύο χωρών, με τα αντίποινα να πλήττουν ιδιαιτέρως και τις ίδιες τις τουρκικές κοινότητες της Ρωσίας, αλλά και τους Τούρκους επισκέπτες στη χώρα, όπως διαπιστώνει το δημοσίευμα του Guardian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομικές κυρώσεις που ο Medvedev χαρακτήρισε ως ένα «πρώτο βήμα», απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, όμως η απαγόρευση των πτήσεων charter με την παράλληλη σύσταση του υπουργού Εξωτερικών προς τους Ρώσους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία αναμένεται να πλήξει σημαντικά την τουρκική οικονομία. Σημειωτέον πως το 2014, ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφθηκαν την Τουρκία ανήλθε σε 4,4 εκατομμύρια.

Και ενώ ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών επήλθε πλέον σε νέα φάση, μετά από τις οικονομικές κυρώσεις, χιλιάδες Τούρκοι στη Ρωσία βιώνουν ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητά τους.
Μάλιστα, από την Τρίτη έχουν συγκεντρωθεί, στο Διαδίκτυο, περίπου 2.000 υπογραφές γυναικών ρωσικής καταγωγής, των οποίων οι σύζυγοι είναι από την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, με το εν λόγω έγγραφο ζητείται από τα ρωσικά ΜΜΕ να σταματήσουν την «προπαγάνδα μίσους» ενάντια στους Τούρκους, αλλά και να επιτραπεί στους Τούρκους να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία.

Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει και την εμπειρία της Vildan Seçkiner, μιας 32χρονης μεταδιδακτορικής ερευνήτριας από την Τουρκία που κατοικεί στη Ρουμανία, η οποία ξεκινώντας να ταξιδέψει για πρώτη φορά στη Ρωσία, κρατήθηκε για 16 ώρες στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου και όπως καταγγέλλει η ίδια, δέχθηκε απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε πως έχει λάβει πολλά τηλεφωνήματα πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για ανάλογα περιστατικά. Εν τω μεταξύ, το κτήριο της πρεσβείας δέχθηκε επίθεση με αυγά, μπογιά και πέτρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο εκπρόσωπος, περίπου 80.000 Τούρκοι πολίτες διαμένουν στη Ρωσία.

Χαρακτηριστική είναι και η στάση του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας που ανακοίνωσε πως θα καλέσει όλους τους Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής, να γυρίσουν στη χώρα τους. Όπως σημειώθηκε, δεν θα επιβληθούν επίσημες κυρώσεις σε βάρος Τούρκων φοιτητών στη Ρωσία, ωστόσο υπήρξαν αναφορές συμπεριφορών εκφοβισμού.

Σε διάφορες ομάδες του Facebook για Τούρκους φοιτητές στη Ρωσία, συστήνεται στους φοιτητές από την Τουρκία να μην παρευρίσκονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή σε κινηματογράφους, αλλά ούτε και να βγαίνουν έξω, με εξαίρεση έκτακτες περιπτώσεις και εάν βγουν, να το κάνουν μόνο σε ομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης