Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι διοικούντες την αεροπορική εταιρεία Air Algerie, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος της το οποίο πετούσε πάνω από τη έρημο Σαχάρα στη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αεροπλάνο φαίνεται να συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.
Το Associated Press μετέδωσε πως πρόκειται για την πτήση AH 5017, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Airbus A320, ωστόσο στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε πως η εταιρεία είχε ενοικιάσει αεροπλάνο τύπου MD83 από την ισπανική εταιρεία Swiftair. Την είδηση την επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η τελευταία, η οποία μάλιστα ανέφερε πως, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, ήταν αδύνατη η επικοινωνία με το πλήρωμα.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ανώνυμη πηγή μέσα από την Air Algerie ανέφερε πως λίγο πριν το αεροσκάφος προσεγγίσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας προχώρησε σε αλλαγή πορείας λόγω χαμηλής ορατότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο ελιγμός αυτός πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο πιθανής σύγκρουσης με διερχόμενο αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλγέρι-Μπάμακο (Μάλι). Το αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 5.10 το πρωί, τοπική ώρα Αλγερίας (6.10 το πρωί ώρα Ελλάδος).
Η απώλεια του αεροσκάφους της Air Algerie γίνεται στη σκιά της κατάρριψης του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, καθώς και της συντριβής αεροπλάνου στην Ταϊβάν, όπου 48 επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα φλεγόμενα συντρίμμια.
Αγωνία για τους επιβάτες
Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το πιλοτήριο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η κινητοποίηση τόσο στον πύργο ελέγχου στο Αλγέρι όσο και σε εκείνον στην Ουαγκαντούγκου ήταν άμεση, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία της Air Algerie.
«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν επαφή μ’ ένα αεροπλάνο της “Air Algerie”, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η Air Algerie είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλγερίας και ένας από τους σημαντικότερους για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Χάθηκε πάνω από το Μάλι
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα και περνάει πάνω από το Μάλι, χώρα στην οποία είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Όταν μάλιστα ομάδες ισλαμιστών, που διατηρούσαν σύνδεση με την Αλ Κάιντα, έτρεψαν σε φυγή τον κυβερνητικό στρατό και πλησίαζαν απειλητικά στην πρωτεύουσα Μπάμακο -έχοντας προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπουδαία ιστορικά μνημεία στο Τιμπουκτού και σε άλλες πόλεις του Μάλι-, το Παρίσι αποφάσισε να στείλει στρατεύματα προκειμένου να ενισχύσει την κεντρική κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά των ένοπλων αυτονομιστών.
Η στρατιωτική επιχείρηση «Serval» αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα Μπάμακο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική, δίνοντας παράλληλα το παρών και στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της αφρικανικής χώρας τον Σεπτέμβριο του 2013.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία. Τον περασμένο Φεβρουάριο στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε έδαφος της αφρικανικής χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 77 επιβατών, με μόλις έναν άνθρωπο να ανασύρεται ζωντανός από τα συντρίμμια. Το αεροπλάνο, τύπου Hercules C-130, συνετρίβη σε ορεινή τοποθεσία. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το δυστύχημα οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Διαβάστε επίσης:
Τίμησε τους πρώτους της νεκρούς η Ολλανδία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 11:28
Ταϊβάν: 48 τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 08:51
Κατάρριψη… κατά λάθος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 09:30
Μνημεία της UNESCO σε κίνδυνο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013, 11:59