Μπορεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες που μεταφέρονται με λεωφορεία στην Ελλάδα να τους υποδέχονται θερμά οι Αρχές, οι εθελοντές σε ΜΚΟ και οι αιτούντες άσυλο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για όσους φτάνουν στην Τουρκία, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το εν λόγω μέσο περιγράφει ένα πολύ πιο ζοφερό κλίμα για εκείνους τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο έχοντας περάσει από τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι άνθρωποι από άλλα έθνη αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως πρόσφυγες δεύτερης κατηγορίας και οι ανησυχίες τους εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τον θάνατο ενός τετράχρονου αγοριού από τη Συρία στα μέσα Μαρτίου, μετά από μια απώθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εκείνο το περιστατικό, ομάδα 30 Συρίων είχαν απωθηθεί από τις ελληνικές αρχές και είχαν κολλήσει σε ένα νησί στον ποταμό Έβρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για πέντε ημέρες. Στο διάστημα αυτό ο τετράχρονος πνίγηκε στο ποτάμι.

Τελικά διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές στις 16 Μαρτίου μετά από εκτενή κάλυψη στην ελληνική εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών και νομική παρέμβαση της οργάνωσης HumanRights360. 

O Επαμεινώνδας Φαρμάκης, συνιδρυτής και διευθυντής του HumanRights360 δήλωσε πως “είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη διάσωση των 30 Σύριων προσφύγων από τη νησίδα του ποταμού Έβρου» και συμπληρώνει πως «οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες και επτά ανήλικα παιδιά, δεν είχαν πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα για την επιβίωσή τους. Δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, φαγητό, ιατρική περίθαλψη ή οποιοδήποτε μέσο για να ζεσταθούν και ήταν εκτεθειμένοι στο κρύο και την υγρασία στη μικρή νησίδα στον ποταμό Έβρο για έξι μέρες και νύχτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως αποτέλεσμα της παράνομης απώθησής τους, ανέφεραν και τον τραγικό πνιγμό του τετράχρονου γιου ενός από τους πρόσφυγες» επισημαίνει.

Ο Φαρμάκης είπε ότι κατάφεραν να εκδώσουν προσωρινό μέτρο μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την πρώτη φορά που εκδόθηκε στην περιοχή του Έβρου.

«Αυτή τη φορά υπήρχε χρόνος να ενεργήσει το δικαστήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις παράνομης απώθησης, που πέρυσι ανέρχεται στους 12.000 πρόσφυγες, δεν υπήρχε χρόνος για αντίδραση. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την παράνομη πρακτική» λέει κλείνοντας ο κος Φαρμάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης