Εικόνες από γεγονότα που «στιγμάτισαν» το 2013 και κατά κάποιο τρόπο άλλαξαν τον ρου της ιστορίας δημοσιεύονται στο φετινό «ημερολόγιο» του Reuters με τις φωτογραφίες της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για στιγμιότυπα που αποτυπώνουν στο έπακρο τη βία, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την καταστροφή αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και που μας υπενθυμίζουν ότι το 2013, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ήταν ένα έτος ανατροπών και ταραχών.

Δείτε ορισμένες από αυτές:


1. Ο Thomas Peter από την Γερμανία πετώντας με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από την πλημμυρισμένη περιοχή της πρωτεύουσας της Σαξονίας, απαθανάτισε με τον φακό του την έκταση των καταστροφών στην περιοχή. Η στάθμη του ποταμού «Εlbe» ήταν 7 μέτρα πάνω από την κανονική και είχε «πνίξει», όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία τις αυλές και τα σπίτια των κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


2. Πλάνο από το φονικό στο πολυκατάστημα του Ναϊρόμπι (21 Σεπτεμβρίου 2013). Ο φωτορεπόρτερ Noor Khamis που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος ανέφερε: «Aυτό που είδα ήταν σοκαριστικό. Η γυναίκα αυτή που βρισκόταν πεσμένη στο έδαφος και αιμόφυρτη, τράβηξε το βλέμμα μου. Ήθελα να διασφαλίσω ότι κάποιος ερχόταν να τη βοηθήσει και παράλληλα τραβούσα φωτογραφίες».


3. Ο Jim Urquhart από τις ΗΠΑ φωτογράφησε τον Hans Van Woud, έναν ερευνητή από την Γερμανία, στην έρημο κοντά στο σταθμό Mars Desert Research, στη νότια Γιούτα. Ο Hans ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο του εδάφους και ντυμένος σαν αστροναύτης έμοιαζε σαν να φωτογραφίζεται στον πλανήτη Άρη.


4. Ψάχνοντας για άσυλο στη Μάλτα (10 Ιουλίου 2013). Ο φωτογράφος Darrin Zammit Lupi σχολίασε: «O νεαρός άνδρας αποτελεί έναν από τους εκατοντάδες που αναζητούν άσυλο. Το βλέμμα του με στοιχειώνει και ‘σχίζει’ τον φωτογραφικό μου φακό, επιδρώντας καταλυτικά στην ψυχοσύνθεσή μου».


5. Ο Carlos Barria από την Κίνα «τράβηξε» αυτή την φωτογραφία στις 18 Μαΐου του 2013 στη Σαγκάη, για να δείξει την κοινωνική πίεση που δέχονται οι νέοι προκειμένου να παντρευτούν.


6. Έγκλημα στην Ονδούρα, δια χειρός του Orge Cabrera. O ίδιος περιγράφει το στιγμιότυπο: «Ήταν 1.00 τα ξημερώματα και οδηγούσαμε με την ομάδα μου στην περιοχή του San Pedo Sula. Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από συνάδελφο που με ενημέρωνε ότι βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας που έφερε σφαίρες στην πλάτη και στο κεφάλι. Όλοι κοιτούσαν «παγωμένοι». Εγώ κατάφερα και τράβηξα αυτή τη φωτογραφία».


7. Ο Rafael Marchante από την Πορτογαλία, στις 18 Ιουνίου του 2013, συνάντησε τον καλλιτέχνη γκράφιτι Nelson Tavares στην γειτονιά του στη Λισαβόνα, όταν έβαζε την τελευταία του πινελιά στο γκράφιτι του Νέλσον Μαντέλα. Τα γκράφιτι στη συγκεκριμένη γειτονιά χρησιμοποιούνται για να χρωματίσουν το γκρίζο χρώμα της περιοχής.


8. Πλημμύρα στο Χαλάνδρι (Φεβρουάριος 2013). Ο Γιάννης Κολεσίδης που απαθανάτισε το στιγμιότυπο σχολίασε: «Εκείνο το πρωί ξύπνησα από τον εκκωφαντικό θόρυβο των αστραπών. Έξω γινόταν χαλασμός και έβρεχε καταρρακτωδώς. Παρακολουθούσα τη βροχή από το παράθυρό μου να πλημμυρίζει τους γύρω δρόμους και σκεφτόμουν πως θα κατάφερνα να πάω στο γραφείο χωρίς να βραχώ. Μετά από λίγα λεπτά ξανακοίταξα από το παράθυρο και η κατάσταση είχε αλλάξει δραματικά. Είδα μια γυναίκα να πασχίζει να κρατηθεί από τη πόρτα του αυτοκινήτου της ενώ τα νερά περνούσαν τη μέση της. Το πόδι της είχε πιαστεί από τα παρασυρόμενα κλαδιά κάτω από την πόρτα και το νερό ήταν εύκολο να την παρασύρει. Ήταν πανικοβλημένη και το ύφος της ικέτευε για βοήθεια. Αμέσως μετά ένας άντρας από τη δική της μεριά σκαρφάλωσε στο αυτοκίνητό της προσπαθώντας να τη βοηθήσει».


9. Ο Lucas Jackson από τις ΗΠΑ στις 2 Μαΐου του 2013 απαθανάτισε τη στιγμή όπου ένας εργάτης σηκώνει την κορυφή του κωδωνοστασίου, του κτηρίου που χτίστηκε στο σημείο μηδέν, εκεί που κάποτε ήταν οι δίδυμοι πύργοι.


10. Ο πατέρας μαθαίνει ότι τα ανήλικα παιδιά του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών των δυνάμεων του Άσαντ στο Χαλέπι (3 Ιανουαρίου 2013). Ο φωτογράφος Muzaffar Salman περιγράφει το στιγμιότυπο: «Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Χαλέπι είχα αποφασίσει να ΄καλύψω΄ τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων. Εκείνη την ημέρα ακούστηκε ένα εκκωφαντικός θόρυβος δίπλα από το καταφύγιό μας και νόμιζα ότι είχαμε γίνει στόχος βομβαρδισμών. Επικρατούσε το απόλυτο χάος».


11.Ο Sajih Hossain από το Μπαγκλαντές στις 30 Απριλίου του 2013, βρέθηκε αμέσως στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στον κόσμο, την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.


12. Παλιρροϊκά κύματα πριν το χτύπημα του τυφώνα Usagi στην περιοχή Hangzhou της επαρχίας Zhejiang (22 Σεπτεμβρίου 2013). Ο φωτορεπόρτερ Chen Zhongqiu ανέφερε: «O ποταμός Qiantang είναι ο μεγαλύτερος στην Zhejiang. Κάθε χρόνο περίπου στην 18η ημέρα του όγδοου μήνα στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, τα παλιρροϊκά κύματα φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο τους, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν την κίνησή τους. Εκείνη την ημέρα, τα κύματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα, λόγω του ότι πλησίαζε ο τυφώνας Usagi στην Κίνα».


13. Ο Marko Djurica, στις 9 Φεβρουαρίου του 2013 , τράβηξε το πιο περίεργο «σπίτι» του κόσμου. Ο 43χρονος άστεγος, Bratislav Stojanovic, μένει στο νεκροταφείο της Σερβίας, στην περιοχή Nis, και χρησιμοποιεί για κατάλυμα του έναν άδειο τάφο.


14. Ξαπλωμένη στο έδαφος με τους πόνους της γέννας να κάνουν ακόμη χειρότερη την καθημερινότητά της, μία Μουσουλμάνα στη Μιανμάρ περιμένει μάταια την ιατρική βοήθεια από ένα κράτος το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο για την ταχεία εκβιομηχάνισή του και την είσοδο στις αγορές. Οι Ροχίνγκιας θεωρούνται σύμφωνα με τον ΟΗΕ μία από τις μειονότητες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες διακρίσεις (28 Απριλίου 2013). Ο φωτογράφος Damir Sagolj ανέφερε: «Στο γυμνό πάτωμα ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου η Roma Hattu βιώνει τους πόνους της γέννας. Είχε βρει καταφύγιο σε αυτό το βρώμικο εργοστάσιο με την οικογένειά της έξω από το Sittwe στη Μιανμάρ. Είχα το χρόνο να βγάλω μερικές φωτογραφίες και αμέσως μετά έσπευσα να βοηθήσω την αβοήθητη γυναίκα».


15. O Siphiwe Sibeco, από τη Νότια Αφρική, στις 19 Φεβρουαρίου του 2013, απαθανάτισε τον γνωστό ολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους στην πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο της Πρετόρια. Ο γνωστός αθλητής κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ.


16. Πυροσβέστες προσπαθούν να «δαμάσουν» τις φλόγες στην περιοχή Twin Pines Road στην Καλιφόρνια (7 Αυγούστου 2013). Ο φωτορεπόρτερ David Mcnew ανέφερε: «H Aσημένια Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της 7ης Αυγούστου 2013 στα όρη San Jacinto, νοτίως του Banning, στην California. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού είχε σχηματιστεί στον ορίζοντα. Η φωτιά επεκτεινόταν με τέτοιο ρυθμό, που έκαιγε χίλια στρέμματα ανά ώρα. Βρέθηκα εκείνη την ώρα στην περιοχή που η λαίλαπα κατέκαιγε σπίτια και ράντζα στο Twin Pines Road. Επικρατούσε το απόλυτο χάος».


17. H Lucy Nicholson από τις ΗΠΑ στις 5 Ιανουαρίου του 2013, πήγε στο Sun City της Αριζόνα για να καταγράψει την ζωή στο χωριό των συνταξιούχων , όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται. Όπως λέει η φωτογράφος «δεν ήμουν σίγουρη τι να περιμένω σε μια πόλη που ζουν μόνο ηλικιωμένοι, αλλά η φωτογραφία είναι εμπνευσμένη από την ζωντάνια των κατοίκων».


18. Δύο καλόγριες περιμένουν τη σειρά τους και κάθονται σε κατάστημα fast food στην πόλη της Guatemala (28 Αυγούστου 2013). Ο Jorge Dan Lopez, φωτογράφος, σχολίασε: «Eίναι μία πολύ απλή, όμορφη φωτογραφία. Βγήκα στο δρόμο με ένα ταξί, όταν άκουσα μία σειρήνα ασθενοφόρου. Με είχαν ενημερώσει ότι ένας άνθρωπος λιποθύμησε. Είχε πολύ κίνηση και είδα τους νοσηλευτές να μπαίνουν στο κατάστημα φαστ φουντ. Έσπευσα κι εγώ εκεί και μου εξήγησαν ότι όλα ήταν μια χαρά. Τότε αντίκρισα τις καλόγριες να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να φάνε και δεν έχασε χρόνο: Απαθανάτισα τη στιγμή».


19. Ο Ivan Alvarado από τη Χιλή, στις 8 Μαΐου του 2013, αποτύπωσε τη στιγμή όπου μια ομάδα των ΜΑΤ της Χιλής περικυκλώνει ένα νεαρό ζευγάρι, που διαδηλώνει για δωρεάν και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Όπως λέει ο φωτογράφος, το ζευγάρι δεν σταμάτησε να είναι αγκαλιά και κατά τη σύλληψη του.


20. Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G8 στη Bόρεια Ιρλανδία (17 Ιουνίου 2013). Ο φωτορεπόρτερ Kevin Lamarque σχολίασε: «Ήταν η κατάλληλη συγκυρία για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του. Με το καθεστώς της Συρίας να δοκιμάζει τις αντοχές του έξω κόσμου, Ομπάμα και Πούτιν προσήλθαν στη Σύνοδο με διαφορετικές απόψεις. Στη φωτογραφία είναι εμφανής η γλώσσα του σώματος. Η αμηχανία ίσως ενισχύεται από το γεγονός ότι οι μεταφραστές είχαν διακόψει την ομαλή ροή της συζήτησης».


21. Ένα αεροπλάνο μπροστά από την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, πλησιάζει στο Heathrow του Λονδίνου (19 Σεπτεμβρίου 2013). Ο φωτογράφος Toby Melville σχολιάζει: «Βρισκόμουν στο αυτοκίνητο με την κόρη μου όταν τη ρώτησα: Πού είναι το φεγγάρι; Εκείνη μου έδειξε προς την κατεύθυνση της πανσελήνου. Τότε κοίταξα προς τον ουρανό και παρατήρησα τα φώτα του αεροπλάνου που πλησίαζε πολύ κοντά στο φεγγάρι. Ήξερα ότι είχα αρκετό χρόνο για να στήσω την κάμερά μου και τελικά κατάφερα να απαθανατίσω τη στιγμή που περνούσε μπροστά από τo φεγγάρι».


22. Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ (28 Μαΐου 2013). Ο φωτορεπόρτερ Osman Orsal σχολιάζει: «Βρισκόμουν καθ’ οδόν για να καλύψω μια ειρηνική διαμαρτυρία. Τότε, δεν φανταζόμουν ότι θα έβγαζα κάποια φωτογραφία που θα αποτελούσε σύμβολο των εχθροπραξιών που θα ακολουθούσαν. Είδα την αστυνομία να ρίχνει σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών. Εκείνοι αντιστέκονταν».

Επιμέλεια: Νίκος Σερεμετάκης – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης