Το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας είναι σαφές. Στους έξι πρώτους μήνες της θητείας του θα πρέπει να ολοκληρώσει έναν κύκλο θεσμικών και διοικητικών αλλαγών στη Γαλλία και την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσει τη δυναμική της νεωτερικότητας στην οποία παρέπεμψε κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Tο ζήτημα του νεποτισμού στη Γαλλία αποτελεί πάγιο θέμα συζήτησης από την έναρξη της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958​Μέτρο πρώτο: Άμεση προτεραιότητα στα δημόσια οικονομικά από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει επίσημα την προεδρία, έτσι ώστε από τα μέσα Ιουνίου να υπάρχει αποτέλεσμα στη διαχείριση της γαλλικής οικονομίας. Η προτεραιότητα αυτή σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η γαλλική οικονομία τους τελευταίους μήνες, δηλαδή την επιδείνωση των δεικτών σχεδόν σε όλους τους τομείς, εκτός από μία ελαφρά διακύμανση προς το καλύτερο της ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέτρο δεύτερο: Κατάθεση νομοσχεδίου για τον νεποτισμό και τη διαφθορά. Το νομοσχέδιο αυτό θα τεθεί υπ’ όψιν του υπουργικού συμβουλίου πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο α’ ήμισυ του Ιουνίου. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο ο Εμανουέλ Μακρόν ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα, το οποίο επλήγη βάναυσα από την υπόθεση του Ρεπουμπλικάνου Φιγιόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η υπόθεση αφορά, βεβαίως, στην αργομισθία της συζύγου Φιγιόν αλλά και στις αμοιβές των παιδιών του που βρέθηκαν σε δημόσιες θέσεις. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα του νεποτισμού στη Γαλλία αποτελεί πάγιο θέμα συζήτησης από την έναρξη της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958.

Μέτρο τρίτο: Έκδοση διαταγμάτων τα οποία θα μειώσουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων μέσα από ατέρμονες διαδικασίες στην Εθνοσυνέλευση. Τα διατάγματα αυτά, κατά κύριο λόγο, θα στοχεύουν στην αγορά εργασίας και στο εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις, έτσι ώστε να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης. Με αυτό το μέτρο ο Μακρόν «δείχνει τα δόντια του» και ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής γαλλικής κοινότητας, το οποίο ο Φρανσουά Ολάντ, αν και το επιθυμούσε, δεν κατάφερε ποτέ να ικανοποιήσει για λόγους εσωτερικών συσχετισμών.

​Περιορίζεται σε 12 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότηταςΜέτρο τέταρτο: Αξιολόγηση και ριζική ανανέωση των διευθυντών και των υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Φημολογείται ότι ο Μακρόν θα προχωρήσει και σε αναγκαστική εκκαθάριση του γιγαντιαίου δημόσιου τομέα στη Γαλλία, ακόμα και με απολύσεις που θα ανέρχονται -πάντα κατά τις φήμες- ακόμα και σε 120.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέτρο πέμπτο: Τρομοκρατία. Μέσα στους επόμενους μήνες θα θεσμοθετήσει ένα κοινό επιτελείο επιχειρησιακού ελέγχου και συλλογής πληροφοριών για την τρομοκρατία, αλλά και ενός ανεξάρτητου πυρήνα συλλογής πληροφοριών και επεξεργασίας τους που θα αφορά μόνο το Ισλαμικό Κράτος.

Μέτρο έκτο: Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία εντός της περιόδου 2017-18. Περιορίζεται σε 12 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Επανέρχεται ο θεσμός των δίγλωσσων σχολίων που είχε εφαρμοστεί πριν από χρόνια στη Γαλλία, αλλά που η σταθερή συντηρητικοποίηση της κοινωνίας είχε φρενάρει τη δυναμική αυτή.

Μέτρο έβδομο: Πρόταση για δημοκρατικές αλλαγές και ανάλογες συμφωνίες στην Ε.Ε. Έως τα τέλη του 2017.

Μέτρο όγδοο: Ίσως και το σπουδαιότερο… Αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο για την εκλογή των μελών της Εθνοσυνέλευσης -αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας των τελευταίων δεκαετιών. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης-παραλαβής

8 Μαΐου: Κοινή εμφάνιση Μακρόν-Ολάντ στην Αψίδα του Θριάμβου, στον Άγνωστο Στρατιώτη, ημέρα Νίκης της Ευρώπης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

9-13 Μαΐου: Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ παραιτείται. Ο πρωθυπουργός Μπερνάρντ Γακσνέβ παραμένει υπηρεσιακός μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρoυ.

10 Μαΐου: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει τα επίσημα αποτελέσματα.

15 Μαΐου: Ο Μακρόν ορκίζεται -το αργότερο έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Η τελετή γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Ολάντ παραδίδει τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας. Αμέσως μετά ο Μακρόν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

15-19 Μαΐου: Κατατίθενται οι υποψηφιότητες απ’ όλα τα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

22 Μαΐου: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

25-27 Μαΐου: Οι πρώτες διεθνείς – προγραμματισμένες επαφές του Μακρόν. Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (25 Μαΐου). Σύνοδος Κορυφής των G7 στη Σικελία.

11 Ιουνίου: Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

18 Ιουνίου: Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

19 Ιουνίου: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης