Την ικανοποίησή του για τα γερμανικά υποβρύχια που παρέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. Όπως τόνισε, τα συγκεκριμένα υποβρύχια αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού, ενισχύοντας την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στους εχθρούς του.

«Η Γερμανία είχε εκφράσει ρητώς το πόσο σημαντική θεωρεί την ασφάλεια του Ισραήλ πωλώντας της, ακριβώς, ένα νέο τύπο υποβρυχίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα για την εθνική μας ασφάλεια. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση του εβραϊκού κράτους το ότι μπορούμε να αμυνθούμε έναντι οποιασδήποτε απειλής», εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, πληροφορίες που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις τόσο μέσα στη Γερμανία όσο και εκτός της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χώρας.

Ειδικότερα, το «Spiegel» σημειώνει ότι το Ισραήλ ήδη εξοπλίζει τα υποβρύχια, τύπου «Dolphin», με πυραύλους Κρουζ που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της εξαγωγής των υποβρυχίων στο Ισραήλ, εκτιμώντας πως οι στρατιωτικές της συναλλαγές με το Ισραήλ δεν εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επικυρώσει την συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, διατηρώντας μια επίσημη πολιτική «εσκεμμένης αμφισημίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως το εβραϊκό κράτος θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) απαίτησε εξηγήσεις τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Καγκελαρίου, Angela Merkel, για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε εάν τα υποβρύχια τα οποία παραδόθηκαν από τη Γερμανία μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα ικανά να φέρουν δυνητικά πυρηνικές κεφαλές. Ως σήμερα, οι παραδόσεις αυτές δικαιολογούνταν μεταξύ άλλων από το γεγονός πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούσαν μέρος ενός συμβατικού οπλοστασίου αποτροπής», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του SPD.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η Γερμανία ήλπιζε ότι το Ισραήλ θα έκανε παραχωρήσεις στο ζήτημα των εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις, αλλά οι υποσχέσεις του δεν τηρήθηκαν. Όπως και οι Η.Π.Α., το Ισραήλ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς θεωρεί την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία δυνητική απειλή για την ύπαρξή του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης