Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο απέπεμψε τρεις ανώτερους αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας μετά τους φόνους επτά κρατούμενων που κατηγορούνταν για τη δολοφονία τον Αύγουστο του υποψήφιου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Διακόπτοντας περιοδεία του στο εξωτερικό και επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Κίτο, ο Λάσο προέδρευσε προχθές Σάββατο σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «αναδιοργάνωση» της αστυνομίας, την απομάκρυνση του αρχηγού της, του στρατηγού Φάουστο Σαλίνας, από το αξίωμά του και την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Σέσαρ Σαπάτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τις καθαιρέσεις άλλων δύο αξιωματούχων: του διευθυντή του τμήματος ερευνών της αστυνομίας, του στρατηγού Αλαΐν Λούνα, και του διευθυντή της υπηρεσίας φυλακών Λουίς Ορδόνιες. Αυτός ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Αύγουστο, με απόφαση του προέδρου.

Έξι Κολομβιανοί πολίτες, που είχαν συλληφθεί και τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, σκοτώθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια «ταραχών» στη πτέρυγα υπ’ αριθμόν 7 της φυλακής Γουάγιας 1 στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά). Ενώ έβδομος φυλακισμένος, που «συνδεόταν» με τον φόνο του πολιτικού, σκοτώθηκε στη φυλακή Ελ Ίνκα στην πρωτεύουσα Κίτο, ανακοίνωσαν οι Αρχές προχθές Σάββατο.

«Ούτε συνενοχή, ούτε συγκάλυψη. Εδώ, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί», υποσχέθηκε την Παρασκευή ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Λάσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 59χρονος Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κοινοβουλευτικός, πρώην δημοσιογράφος, από τα φαβορί του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, έπεσε νεκρός από πυρά μέλους ομάδας πληρωμένων εκτελεστών έπειτα από προεκλογική ομιλία του στο Κίτο την 9η Αυγούστου, ένδεκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Έξι Κολομβιανοί με βαριά ποινικά μητρώα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έβδομος έπεσε νεκρός από τα πυρά των σωματοφυλάκων του θύματος. Συνολικά περίπου δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στην πορεία της έρευνας που ακολούθησε.

Οι αρχές έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για τους φόνους των επτά κρατουμένων, μερικές ημέρες προτού μετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών η Λουίσα Γκονσάλες, υποψήφια προσκείμενη στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα –ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο ήταν ορκισμένος αντίπαλός του– και ο υποψήφιος της δεξιάς Ντανιέλ Νομπόα, γιος μεγιστάνα.

 

Σφαγή

Η Γουάγιας 1, όπου είναι έγκλειστοι περίπου 6.800 άνθρωποι, είναι μια από τις πέντε φυλακές του πελώριου συγκροτήματος της Γουαγιακίλ. Εκεί από το 2021 έχουν σκοτωθεί οι περισσότεροι από τους πάνω από 430 κρατούμενους των σφαγών στις φυλακές της χώρας, ορισμένοι από τους οποίους διαμελίστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισημερινού, ξεσπούν συχνά συγκρούσεις μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα εξαιτίας του πολέμου μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο πρόεδρος Λάσο είχε κηρύξει τον Ιούλιο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές, κάτι που επέτρεψε την ανάπτυξη του στρατού. Το μέτρο, έπειτα από σφαγή δεκάδων εγκλείστων στη Γουάγιας 1, παρατάθηκε ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η πτέρυγα 7 ελέγχεται από τη συμμορία Λος Άγκιλας, που φέρεται να συνδέεται με κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ, ιδίως τα Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Οι επτά φόνοι διαπράχθηκαν στην τελική ευθεία πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 15η Οκτωβρίου. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν την κυρία Γκονσάλες και τον κ. Νομπόα να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι το νήμα.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο συνέβαλε με δημοσιογραφικές έρευνές του ο Ραφαέλ Κορέα να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαφθορά. Πρόσφυγας στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, ο κ. Κορέα καταδικάστηκε ερήμην να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνείται πάντα ότι παρανόμησε.

Συγγενείς του δολοφονηθέντα υποψήφιου, ανάμεσά τους η χήρα του Βερόνικα Σαραούς, κατηγόρησαν χωρίς περιστροφές την παράταξη του κ. Κορέα, υποστηρίζοντας πως έχει «σχέσεις με συμμορίες», πάντως δεν έχουν παρουσιάσει καμιά απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.

Τα τελευταία χρόνια ο Ισημερινός, άλλοτε όαση ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, βιώνει κύμα βίαιων εγκλημάτων άνευ προηγουμένου, που συνδέεται με τη διακίνηση ουσιών. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δυο κράτη που κατατάσσονται αντίστοιχα στην πρώτη και στη δεύτερη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης