Το «πράσινο φως» για την ανέγερση 112 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Μπεϊτάρ Ιλίτ, στη Δυτική Όχθη, έδωσαν οι ισραηλινές Αρχές, παρά το μορατόριουμ της οικιστικής δραστηριότητας εντός των εβραϊκών οικισμών.

Η σχετική ανακοίνωση, διά στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, έγινε μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναμένεται να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και με αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ και την Τετάρτη με την παλαιστινιακή διοίκηση στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Στα τέλη του 2009, η κυβέρνηση αποφάσισε ”πάγωμα” της εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά η απόφαση αυτή προβλέπει εξαιρέσεις σε περίπτωση προβλημάτων ασφαλείας για τις οικοδομές που είχαν ξεκινήσει πριν από το ”πάγωμα”», διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του στρατού ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκιλάντ Ερντάν.

«Αυτή είναι η περίπτωση στο Μπεϊτάρ Ιλίτ», έναν οικισμό κοντά στη Βηθλεέμ, νότια της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε ο Ερντάν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 300.000 Ισραηλινοί ζουν στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 200.000 Ισραηλινοί σε δώδεκα οικισμούς, καθώς και 270.000 Παλαιστίνιοι, κατελήφθη στη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και εν συνεχεία προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το μορατόριουμ και ζήτησαν πλήρες «πάγωμα» του εποικισμού και για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης