Αντιπροσωπεία της νέας κυβέρνησης της Κολομβίας μετέβη στην Κούβα για να αποτιμηθεί εάν η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) είναι πράγματι διατεθειμένη να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος έχει ήδη κάνει σαφή την πρόθεσή του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο επίτροπος ειρήνης Ντανίλο Ρουέδα τέθηκε επικεφαλής της αντιπροσωπείας η οποία θα έχει συναντήσεις με μέλη του ELN εγκατεστημένα στην Αβάνα από το 2018.
Ο Πέτρο είπε στον Τύπο ότι εξουσιοδότησε τον Ρουέδα να κάνει «επαφές» με τα ηγετικά στελέχη αυτά των ανταρτών για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχε αναστείλει ο προκάτοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022).
«Θα κάνουμε αποτίμηση, υπάρχουν πολλές φήμες, ανακοινώσεις, δηλώσεις υπέρ της εκεχειρίας, των πιθανοτήτων να αποκατασταθεί η ειρήνη, αλλά τώρα πρόκειται να δούμε αν αληθεύουν», εξήγησε ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία όπου ποζάρει μαζί με τον Ρουέδα, τον γερουσιαστή της κυβερνώσας συμμαχίας της αριστεράς Ιβάν Σεπέδα και άλλα επτά πρόσωπα «μερικά λεπτά πριν από την αναχώρηση» για την Κούβα.
Έπειτα από την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στο Κίτο, κατόπιν στην Αβάνα.
Όμως ανεστάλησαν από τον διάδοχό του, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, έπειτα από βομβιστική επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 αστυνομικοί και δόκιμοι, πέραν του δράστη, τον Ιανουάριο του 2019.
Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν οι νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν επίσης στην Κούβα. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα είναι εγγυήτρια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Άλλες εγγυήτριες χώρες είναι η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Νορβηγία.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό των περισσότερων από τους μαχητές των πρώην FARC, η Κολομβία βιώνει αναζωπύρωση της βίας, ιδίως από πλευράς αποστατών της και άλλων ένοπλων ομάδων, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο ELN, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διαθέτει περίπου 2.500 μέλη, έναντι περίπου 1.800 όταν διεξάγονταν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είναι οργάνωση ιδιαίτερα αποκεντρωμένη και παρούσα κυρίως σε τομείς που βρέχονται από τον Ειρηνικό και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες.