Ηγέτες δυο συμμοριών τερμάτισαν τη σύγκρουσή τους στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής, προάστιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, με φόντο τη βαθιά κρίση, ασφαλείας, ανθρωπιστική και πολιτική, που συνεχίζει να μαστίζει το φτωχότερο κράτος της Καραϊβικής.

Συμμορίες ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας και στρατηγικής σημασίας οδικούς άξονες της χώρας. Κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων —φόνους, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα…— κι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε περαιτέρω νωρίτερα φέτος, όταν οι εγκληματικές οργανώσεις αποφάσισαν να συνασπιστούν και να αρχίσουν να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο ηγέτες συμμοριών, γνωστοί ως «Ματιάς» και «Γκαμπριέλ», αντίστοιχα ηγέτες των G9 και G-Pèp, ανακοίνωσαν πως θα διαλύσουν οδοφράγματα τα οποία είχαν εγκαταστήσει σε συνοικίες της Σιτέ Σολέιγ, όπου ζουν συνολικά περίπου 300.000 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν Ενόκ Ζοζέφ, πάστορας με επιρροή στην κοινότητα.

Ο ιερωμένος έκανε λόγο για «σταθμό», ωστόσο θύμισε πως παρόμοια συμφωνία, που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2023, κατέρρευσε μερικές εβδομάδες αργότερα.

Όπως και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης πρωτεύουσας, οι κάτοικοι της Σιτέ Σολέιγ δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην κοινότητα, καθώς είναι μοιρασμένη σε ζώνες επιρροής των αντίπαλων συμμοριών και κινδυνεύουν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι οι δυο συμμορίες δεν εμπλέκονται σε συγκρούσεις από τον Φεβρουάριο, όταν εντάχθηκαν στη συμμαχία που διέπραττε επιθέσεις με σκοπό να ανατραπεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανρί, διατηρούσαν μέχρι προχθές τη Σιτέ Σολέιγ κομμένη σε τομείς.

Επικεφαλής της G9 και εμπνευστής της συμμαχίας των συμμοριών, ο Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός, εξήρε χθες «το θάρρος» των ηγετών των συμμοριών στη Σιτέ Σολέιγ.

Τους τελευταίους μήνες, η έξαρση της βίας επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Αϊτή είναι πλέον σχεδόν 600.000, αυξήθηκαν κατά 60% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού παραιτήθηκε ο κ. Ανρί, δημιουργήθηκαν μεταβατικές αρχές με βαριά καθήκοντα, να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να οργανώσουν εκλογές, ώστε η χώρα να ορθοποδήσει. Έχουν την υποστήριξη πολυεθνικής δύναμης με πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε η Κένυα, υποσχόμενη να αναπτύξει κάπου χίλιους αστυνομικούς.

Το εγχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται δύσκολο στη χώρα, που υπονομεύει η βία και η διαφθορά, χωρίς πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021 από μισθοφόρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης