Το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) και η ισλαμιστική οργάνωση, Άνσαρ Ντιν, («Υπερασπιστές της Πίστεως») προχώρησαν σε συμφωνία για τη συγχώνευσή τους προκειμένου να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα του Μάλι, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να εντείνει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις επιπτώσεις στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική.

Οι δύο ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την πολιτική αστάθεια στην αφρικανική χώρα, η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να απορροφήσει τους κραδασμούς από το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου, Amadou Toumani Toure.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στρατός τον είχε κατηγορήσει επανειλημμένα ότι δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους μαχητές Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι τελευταίοι είχαν μεταφέρει βαρύ οπλισμό από τη Λιβύη, όπου είχαν διατελέσει μισθοφόροι στο καθεστώς Gaddafi, αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το απόγευμα προβλέπει την συγχώνευση των δύο ένοπλων κινημάτων για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους. Το κείμενο προβλέπει τη συγχώνευση των δυνάμεών μας και τον διορισμό μιας αρχής που θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία στο κράτος του Αζαουάντ», επισημαίνεται στην κοινή τους ανακοίνωση.

Δείτε το video…

Πάνω από 300.000 οι πρόσφυγες

Μετά το πραξικόπημα, οι μαχητές Τουαρέγκ, με τη βοήθεια μελών της Άνσαρ Ντιν, εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις, καταλαμβάνοντας διαδοχικά σημαντικές πόλεις στο βόρειο τμήμα (Κιντάλ, Γκάο, Τιμπουκτού), με τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού να τρέπονται σε φυγή.

Στις 6 Απριλίου, δε δίστασαν μάλιστα να προχωρήσουν στη μονομερή ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους, Αζαουάντ, προκαλώντας την οργή της Δύσης και της Οικονομικής Ένωσης Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas). Εκτιμάται πως πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera οι «Υπερασπιστές της Πίστεως» έχουν ήδη επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι αναφορές για φθορές σε ιστορικά μνημεία του αφρικανικού κράτους, με το μαυσωλείο του αγίου Sidi (Mahmoud Ben) Amar στο Τιμπουκτού να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση.

Εν τω μεταξύ το τοπίο στην πολιτική σκηνή του Μάλι παραμένει «θολό», με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Dioncounda Traore, να δέχεται επίθεση από εξαγριωμένους κατοίκους στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Μαλί: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στον μεταβατικό πρόεδρο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012, 22:41
Μάλι: Έκαψαν μαυσωλείο στο Τιμπουκτού, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Μαΐου 2012, 00:42
Μεταβίβαση εξουσίας και αμνηστία στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, 03:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης