Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στο Μάλι συμφώνησε την Παρασκευή να παραδώσει την εξουσία μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σε αντάλλαγμα της άρσης όλων των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην αφρικανική χώρα και τη χορήγηση αμνηστίας στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) που ανέτρεψε τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Amadou Toumani Toure, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο, μεταξύ του ταγματάρχη και επικεφαλής της CNRDRE, Amadou Sanogo και μελών αντιπροσωπείας της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της, η εξουσία μεταβιβάζεται στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Diouncounda Traore, ο οποίος τοποθετείται στη θέση του υπουργού Εσωτερικών με αποστολή την οργάνωση εκλογών εντός 40 ημερών. Παράλληλα, όλες οι οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί λίγο μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, τόσο από την Ecowas όσο και από την Αφρικανική Ένωση, αίρονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε καύσιμα και τρόφιμα στο εσωτερικό του αφρικανικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία αποσκοπεί στη νομοθετικά κατοχυρωμένη μετάβαση της εξουσίας και περιλαμβάνει την επίσης νομοθετικά κατοχυρωμένη παροχή αμνηστίας στα μέλη του CNRDRE και στους συγγενείς τους», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα προβλέπεται η θέσπιση νόμου για την αποζημίωση των θυμάτων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας καθώς και αυτών της εξέγερσης της 22ας Μαρτίου.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει

Η ενίσχυση των μαχητών Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας σε συνδυασμό με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζαουάντ προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στην Ecowas η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε ενδεχόμενη μεταφορά της κρίσης στα γειτονικά κράτη της αφρικανικής χώρας.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα, το μόνο που κατάφεραν ήταν ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα σε διάφορες πόλεις του Μάλι, αποδιοργανώνοντας ακόμα περισσότερο τον κυβερνητικό στρατό. Τα ποσοστά δημοτικότητας του επικεφαλής της CNRDRE έπεσαν κατακόρυφα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο.

Η Ecowas είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με το στρατιωτικό καθεστώς, μπλοκάροντας παράλληλα τις πρώτες ύλες που έφθαναν στα λιμάνια χωρών-μελών που βρέχονται από τον Ατλαντικό (π.χ. Σενεγάλη) και είχαν προορισμό το Μάλι. Παράλληλα, προχώρησε σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο επικεφαλής της Ecowas, Alassane Ouattara, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει άμεσα να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Μάλι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Djibrill Bassole. Ο τελευταίος μάλιστα υποστήριξε πως θα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα η τάξη και η ηρεμία στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στα πολιτικά δρώμενα ο απερχόμενος πρόεδρος, Amadou Toumani Toure, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την έναρξη της εξέγερσης.

Παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς τους Τουαρέγκ, προειδοποιώντας τους να σταματήσουν τις τάσεις απόσχισης από το Μάλι.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στο σύνολο των ένοπλων κινημάτων που βρίσκονται σε πόλεμο στο βόρειο Μαλί να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και αμέσως να αρχίσουν διάλογο με τις νέες συνταγματικές Αρχές για το πως θα υπάρξει μια οριστική και συνολική συμφωνία. Το Μάλι δεν χρειάζεται πόλεμο. Δε θα αποδεχτούμε η χώρα να ζήσει μια διαίρεση και μια μόνιμη ανασφάλεια», ξεκαθάρισε.

Δείτε το video…

/Uploads/Media/VMIX/Video/2012/Apr/6/139350691.jpg

Αρνούνται τα περί επαφών με την Αλ Κάιντα

Εκπρόσωπος του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MLNA) στο Μάλι ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης δεν έχουν καμία σχέση με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQMI), κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως με τη στάση και τους χειρισμούς της επέτρεψε την εισχώρηση εξτρεμιστών ανά την επικράτεια της χώρας.

«Μέσα στις περιοχές του Αζαουάντ υπάρχουν όχι μόνο Ισλαμιστές αλλά και στοιχεία της Αλ Κάιντα που συνέχιζαν όλα αυτά τα χρόνια το έργο τους με την ανοχή της κυβέρνησης», εξήγησε ο Moussa Ag Assarid.

Παράλληλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην απαγωγή αξιωματούχων διπλωματικής αποστολής της Αλγερίας στο έδαφος του Μάλι, η οποία σημειώθηκε την Παρασκευή.

Η ανησυχία της Δύσης είναι έντονη καθώς φοβάται  ενδεχόμενη ενίσχυση της Αλ Κάιντα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία γειτονικών κρατών (Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη). Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει πριν από λίγες ημέρες πως ηγετικά στελέχη της AQMI επισκέφτηκαν την ιστορική πόλη Τιμπουκτού στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου και είχαν επαφές με επιφανείς Τουαρέγκ.

Το MLNA ανακήρυξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής την ανεξαρτησία του Αζαουάντ, έχοντας προηγουμένως θέσει σε ισχύ εκεχειρία με τον κυβερνητικό στρατό.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Έκλεισε η βρετανική πρεσβεία στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, 02:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης