Του Κώστα Μπετινάκη

Περιπλέκονται οι σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, με αφορμή τις προεκλογικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φεντέρικα Μογερίνι, αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την τελετή απονομής της με το διεθνές βραβείο Δημοκρατίας «Jürgen Müller», δήλωσε: «Οι δημοκρατικές αξίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση καλών σχέσεων και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η δήλωσή της έρχεται σε μια στιγμή που οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν θέσει ερωτήματα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ» είπε η Μογερίνι. Για τον λόγο αυτόν -πρόσθεσε- «είμαι πεπεισμένη ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα στηριχθεί στη Διατλαντική Συμμαχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Βρυξέλλες θα προωθήσουν τη δική τους πολιτική όσον αφορά στη Ρωσία, ακόμη και στην περίπτωση που η νέα αμερικανική διακυβέρνηση εγκαταλείψει την πολιτική Ομπάμα για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις» είπε ακόμη η Μογερίνι σε δείπνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Γνωρίζετε όλοι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέση αρχών για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την κατάσταση στην Ουκρανία. Και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει ασχέτως με τη στροφή πολιτικής που ενδεχομένως γίνει από άλλα μέρη» πρόσθεσε.

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επίσημα συναντώνται για να εξετάσουν ζητήματα προώθησης της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη, στα οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατιωτικού αρχηγείου.

Για τις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών, η Μογερίνι είπε πως δεν πρόκειται για «άσπρο-μαύρο», αλλά «για μια συλλογική αλλά και εποικοδομητική εμπλοκή».

Όσο για τις δηλώσεις Τραμπ, τόνισε πως οι υπουργοί της Ε.Ε. κατόρθωσαν να έχουν «ενωτική ομόφωνη στάση».

Το ΝΑΤΟ εξετάζει «παν ενδεχόμενο»



Η επιτροπή της Ε.Ε. επιθυμεί «σαφείς σχέσεις» από τον Τραμπ σε ζητήματα τόσο οικονομικής όσο και αμυντικής πολιτικής, δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνγκερ. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσουν ευρωπαϊκές στρατιωτικές δομές».
Θυμίζουμε ότι στο περιβόητο Ευρωσύνταγμα είχε αφαιρεθεί κάθε αναφορά στον Ευρωστρατό και είχε ανατεθεί η ασφάλεια της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα κυκλοφορεί ευρέως στις ευρωπαϊκές χώρες ότι το ΝΑΤΟ κάνει σχέδια για το σενάριο στο οποίο ο Τραμπ θα διατάξει τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι φανερό πως η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και σύγχυσης είναι διάχυτη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η απόρρητη στρατηγική που καταστρώνει το επιτελείο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg περιλαμβάνει «το χειρότερο σενάριο» ότι ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει την απειλή του για λιγότερη ανάμειξη της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, διαγράφεται το απειλητικό ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την Ατλαντική Συμμαχία -κάτι που θα σημάνει και το τέλος του αμυντικού μπλοκ» υποστηρίζει Γερμανός αξιωματούχος της Συμμαχίας με δηλώσεις του στο περιοδικό.

«Βιώνουμε εμπειρία πρωτοφανούς αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις» είπε ο Wolfgang Ischinger, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον και επικεφαλής του σημαντικού ινστιτούτου «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου».

Θυμίζουμε πως ο Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία είχε πει πως «η κυβέρνησή του ενδεχομένως να αρνηθεί να σπεύσει σε βοήθεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, εκτός αν εκείνοι πληρώσουν τους λογαριασμούς που οφείλουν και εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι αυξημένος αμυντικός προϋπολογισμός έχει εγκριθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους, λόγω μάλιστα πιέσεων από την αποχωρούσα αμερικανική διακυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες από ΝΑΤΟϊκά κράτη επεξεργάζονται την αποκαλούμενη «Μπλε Βίβλο». Πρόκειται για ένα απόρρητο πρόγραμμα στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει τον ακριβή αριθμό στρατιωτών, αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων που θα πρέπει να προσφέρει κάθε ευρωπαϊκή χώρα για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας ως το 2032, υποστηρίζει το δημοσίευμα του «Spiegel».

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους θα είναι 1%, αλλά πολλοί αμυντικοί σχολιαστές αναρωτιούνται αν αυτό φτάνει, εάν προστεθεί στο ισχύον 2% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος.

Πάντως, έως αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία «για να τις προστατεύσουν από την επιθετική πολιτική της Μόσχας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης