Την αναβολή των διαπραγματεύσεων για μία ενισχυμένη συνεργασία με τη Ρωσία, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έως ότου ολοκληρωθεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Από τη μεριά της, η Μόσχα απάντησε αναφερομένη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Αν όντως αναβάλλονται οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία συνεργασίας, τότε απομένει να εκφράσουμε την λύπη μας».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι περαιτέρω υποστήριξη της Γεωργίας θα αποβεί «ιστορικό» λάθος. Επιπλέον, είπε ότι θα επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία, μέχρι να ανατραπεί το «καθεστώς Σαακασβίλι».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή παρατηρητών στη Γεωργία, με σκοπό να επιτηρούν αν εφαρμόζεται η εκεχειρία.
Διάσταση απόψεων
Από την αρχή της Συνόδου Κορυφής, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανίστηκαν διχασμένοι, με λίγους να τάσσονται υπέρ της Ρωσίας, τους περισσότερους να κρατούν μια πιο μετριοπαθή στάση και μερικούς να ακολουθούν μια πιο σκληρή γραμμή.
Αν και τελικά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, το συμπέρασμα ήταν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε «σταυροδρόμι». «Έχουμε πεισθεί ότι είναι συμφέρον για τη Ρωσία να μην απομονωθεί από την Ευρώπη. Περιμένουμε η Ρωσία να συμπεριφερθεί λογικά και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», αναφέρει σε κείμενό της η ΕΕ.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκε ότι θα οργανώσει σύντομα σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Γεωργίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι, αν η Ρωσία δεν τηρήσει τη συμφωνία, η ΕΕ θα επανεξετάσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πάντως ότι η ΕΕ δεν πρέπει να σταματήσει το διάλογο με τη Μόσχα, αλλά να μιλήσει «ανοιχτά και καθαρά».
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα διεξαγόταν νέα σύνοδος για τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας, ενώ στις 14 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στη Γαλλία οι ηγέτες της ΕΕ και της Ρωσίας. Οι συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στον Καύκασο. «Είναι σαφές ότι, υπό το φως των γεγονότων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο
Η Πολωνία και η Βρετανία είναι αυτές που κρατούν την πιο σκληρή στάση. Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, να υποστηρίξει τη γαλλική πρόταση και να μη ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στη διάρκεια της Συνόδου. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ομπζέρβερ της Κυριακής, ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε για πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του πως η χώρα του δεν θέλει την απομόνωση από τη Δύση, όμως επέμεινε στην αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Τι έλεγε το προσχέδιο
Νωρίτερα, είχε προταθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων 10 παραγράφων από τη Γαλλική Προεδρία, που μεταξύ άλλων, εξέφραζε ανησυχία για τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία, για τις βιαιότητες και για την καταλυτική αντίδραση της Ρωσίας. Επιπλέον, καταδίκαζε για ακόμη μία φορά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πράξουν το ίδιο. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη σύρραξη. Επίσης, οι 27 επισήμαναν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία στενή σχέση, βασισμένη στη συνεργασία και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να μην «απομονωθεί».
Διαδήλωση στην Τιφλίδα
Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί, με σύνθημα “Σταματήστε τη Ρωσία”, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώνοντας τα χέρια τους σε μια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένδειξη ενότητας κατά της ρωσικής υποστήριξης των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας. Σύμφωνα με Γεωργιανούς υπεύθυνους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας.
Η ελληνική θέση
Το παρόν στη Σύνοδο έδωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα συντάσσεται με τις πιο μετριοπαθείς φωνές και δεν συναινεί στη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, προτείνοντας μια συστηματική προσπάθεια διαλόγου.
Επιμένει, βεβαίως στην καταδικαστική στάση που είχε ευθύς εξαρχής εκφράσει για τη μονομερή ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, από το Κρεμλίνο.