Στα σύνορα της Νικαράγουας με την χώρα του βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Manuel Zelaya, με σκοπό να εισέλθει στη χώρα, αψηφώντας τις απειλές τις απειλές της προσωρινής κυβέρνησης ότι θα τον συλλάβει, καθώς τον κατηγορεί για διαφθορά και εσχάτη προδοσία.
O Zelaya, μάλιστα πάτησε για λίγα λεπτά στο έδαφος της Ονδούρας, περιστοιχισμένος από εκατοντάδες υποστηρικτές του και δημοσιογράφους, με τις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούσαν τα σύνορα της χώρας να οπισθοχωρούν μερικά μέτρα.
Ο ανατραπείς πρόεδρος ζήτησε, επίσης, από τις Αρχές της Ονδούρας, που έχουν διατάξει τη σύλληψή του για προδοσία και διαφθορά, να επιτρέψουν στους φίλους και συγγενείς του να περάσουν τα σύνορα «για να μιλήσουν».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης που προέκυψε στη χώρα έπειτα από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, Roberto Micheletti, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, υπό το φόβο επεισοδίων.
Ωστόσο, έχουν ήδη αναφερθεί συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων οπαδών του εκλεγμένου προέδρου και των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στα σύνορα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν τραυματιστεί.
Οι υποστηρικτές του Zelaya συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, έπειτα από δική του παρότρυνση, προκειμένου να τον συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Tegucigalpa.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο εξόριστος πρόεδρος της Ονδούρας επιχειρεί να επιστρέψει στη χώρα, έπειτα από την ανεπιτυχή απόπειρα της 5ης Ιουλίου.
Καταδίκασε την κίνηση Zelaya η Hilary Clinton
«Καλούμε διαρκώς όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραχές. Η προσπάθεια του προέδρου Zelaya να φτάσει στα σύνορα είναι ριψοκίνδυνη» τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η κίνησή του δεν συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα» κατέληξε η Clinton.
(Πρώτη καταχώρηση: 24 Ιουλίου 2009, 23:13)
