Στη φυλακή των Σκοπίων μεταφέρθηκε από την αστυνομία ο δημοσιογράφος Τόμισλαβ Κεζάροφσκι για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετά την απόφαση του εφετείου, το οποίο επικύρωσε την καταδίκη του, έστω και με μειωμένη ποινή.

Πριν από μερικές ημέρες το εφετείο των Σκοπίων μείωσε σε δύο χρόνια -από 4,5 έτη που ήταν η πρωτόδικη απόφαση- την ποινή φυλάκισης του Κεζάροφσκι, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο στο οποίο εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κεζάροφσκι τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως είχε κρατηθεί για περίπου επτά μήνες σε φυλακή των Σκοπίων. Με την απόφαση του εφετείου πρέπει να κρατηθεί ακόμη τρεις μήνες.

Η υπεράσπιση του Κεζάροφσκι ανέφερε ότι θα ζητήσει την απελευθέρωσή του με περιοριστικούς όρους, καθώς μέχρι σήμερα έχει εκτίσει πάνω από το 90% της ποινής.

Η απόφαση του εφετείου των Σκοπίων να επικυρώσει την καταδίκη του Κεζάροφσκι επικρίθηκε έντονα από την ειδική εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για θέματα μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να διώκεται και να οδηγείται στη φυλακή για κάτι που είπε ή έγραψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φυλάκιση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν ή είπαν είναι ανεπίτρεπτη σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η φυλάκιση του Κεζάροφσκι αποτελεί πολύ ανησυχητικό γεγονός για την ελευθερία του Τύπου. Είναι καιρός, οι Αρχές της χώρας να σταματήσουν τις πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης και να σεβαστούν την ελεύθερη και κριτική σκέψη» σημείωσε η κα Μιγιάτοβιτς.

Την απόφαση του εφετείου των Σκοπίων και τη φυλάκιση του Κεζάροφσκι καταδίκασαν και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις της ΠΓΔΜ, οι οποίες ανήγγειλαν διαμαρτυρίες για τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η ΠΓΔΜ κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF) για το 2014.

Η ΠΓΔΜ βρέθηκε στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης της RSF για το 2014, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια η χώρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης