Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν ορισμένα ερωτήματα », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκχσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «δεν θα είναι απογοητευμένος», παρά την έλλειψη συμφωνίας με την ομάδα των 5 +1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία συν τη Γερμανία). «Σίγουρα δεν είμαι απογοητευμένος. Εργαζόμαστε από κοινού και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία όταν θα συναντηθούμε και πάλι», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσε την «πρόοδο» στις συνομιλίες, λέγοντας ότι είναι τώρα «πιο κοντά σε μια συμφωνία». Ο κ Κέρι επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Αναφερόμενος στην έλλειψη συμφωνίας παρά τις τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, ο αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι «χρειάζεται χρόνος για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών που είναι σε διαρκή διαμάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «οι συζητήσεις της Γενεύης έχουν προχωρήσει, αλλά δεν ήταν σε δυνατή μια συμφωνία επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της ενδιάμεσης συμφωνίας για μια περίοδο έξι μηνών που θα παράσχει εγγυήσεις για τις αμφιλεγόμενες πτυχές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που αφορούν τις υπόνοιες ότι λειτουργεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη ήθελε να επιτύχει μια συμφωνία που θα «εξασφαλίζει» ότι το πρόγραμμα έχει μόνο πολιτικό σκοπό και ταυτόχρονα θα επιτρέψει μια χαλάρωση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Αλλά προέκυψαν διαφορές το Σάββατο καθώς η Γαλλία ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με ορισμένες επίμαχες πτυχές του προγράμματος . Όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Γαλλίας και το ρόλο της στην μη συμφωνία, η Κάθριν Άστον είπε: «Δεν θέλω να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Η Γαλλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ομάδα ( μαζί με τη Βρετανία και τη Γερμανία ) και έπαιξε σημαντικό ρόλο σήμερα, όπως κάνει σε κάθε διαπραγμάτευση».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης