Την απόφαση του Ισραήλ, να εγγράψει στην πολιτιστική του κληρονομιά δύο ιερούς τόπους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καταδίκασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και ζήτησε από τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας χθες στον Τύπο, εν ονόματι των πρέσβεων των χωρών του ΟΙΔ, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «επιθετική, προκλητική και ανεύθυνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την UNESCO, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή καθώς και τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης να «λάβουν έκτακτα και αναγκαία μέτρα, για να πείσουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει στην απόφαση του αυτή».

«Οι χώρες του ΟΙΔ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε ο Τζααφάρι.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του να καταχωρηθούν στην πολιτιστική κληρονομιά του Ισραήλ ο Τάφος της Ραχήλ στη Βηθλεέμ και το Σπήλαιο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, τόποι που αποτελούν ήδη εστία πολιτικο-θρησκευτικών εντάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλικό Σπήλαιο των Πατριαρχών αποτελεί για το Ισλάμ ιερό τόπο για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους.

Στη Βηθλεέμ, ο Τάφος της Ραχήλ, όπου -σύμφωνα με την παράδοση- είναι θαμμένη η βιβλική Ραχήλ, είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού. Είναι ένας ισραηλινός θύλακας μέσα σε αυτή την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη και θεωρείται επίσης ιερός τόπος για τους μουσουλμάνους.

Την ισραηλινή ανακοίνωση καταδίκασαν η Παλαιστινιακή Αρχή και η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, η οποία κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εξεγερθούν. Έκτοτε, σημειώθηκαν στη Χεβρώνα σποραδικές συγκρούσεις, στις οποίες δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου επικρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι «προκλητικές ενέργειες απειλούν την ειρηνευτική ισραηλινο-παλαιστινιακή διαδικασία».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι δύο αραβικές χώρες της περιοχής που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, επίσης διαμαρτυρήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης