«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Αλλά, σε αντίθεση με έναν προκάτοχό του στο πρόσφατο παρελθόν, βεβαιώθηκε πριν “ρίξει τη βόμβα” ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα ήταν εμπόδιο».

Έτσι ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Ο Σαμαράς προετοίμασε το ευρωπαϊκό έδαφος προτού τζογάρει», που αναφέρεται στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο τι προηγήθηκε και σε όσα διαδραματίστηκαν πριν ληφθεί η απόστασή αυτή, η οποία -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα- «κατέλαβε εξαπίνης το ελληνικό κατεστημένο αλλά και τις διεθνείς αγορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, λίγοι επιλεγμένοι άνθρωποι», συνεχίζει το Reuters, «γνώριζαν καλά τι θα επακολουθούσε, μεταξύ αυτών και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε».

«Ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν τηλεφωνικά τις ημέρες πριν ανακοινωθεί η επίσπευση της ημερομηνίας της προεδρικής εκλογής, αναφέρει πηγή από την Ευρωζώνη», επισημαίνει το άρθρο. «Συζήτησαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, από το οποίο ο Σαμαράς θέλει να βγει ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μίλησαν ακόμα και για την επίσπευση της εκλογής, σύμφωνα με την πηγή, αν και ο συντηρητικός πρωθυπουργός χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών για να την πετύχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Σόιμπλε δεν πίεσε τον Σαμαρά προς αυτήν την απόφαση, αλλά τώρα που έχει ανακοινωθεί, δεν πιστεύει ότι ήταν μια κακή επιλογή από τον Σαμαρά» λέει στο πρακτορείο ανώνυμη πηγή.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη από τις αγορές, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα πειστεί πως μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, σημειώνει το Reuters και τονίζει: «Η υποστήριξη από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ακόμα κι αν είναι μόνο για λόγους τακτικής, είναι ακόμα μια σημαντική εγγύηση».

«Η Ελλάδα έμαθε αυτό το μάθημα με το χειρότερο τρόπο το 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε και εξόργισε τους Ευρωπαίους συμμάχους του ανακοινώνοντάς τους τελείως ξαφνικά πως σχεδιάζει να κάνει δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί ή όχι το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το ρεπορτάζ που καταλήγει: «Αυτή τη φορά οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν πιο προσεκτικοί».

Μετά την επικοινωνία του με τον Σόιμπλε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία ή παιχνίδι
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014, 23:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης