Μετά το σοκ που προκάλεσε η σφαγή καθολικού ιερέα σε εκκλησία της βόρειας Γαλλίας από δύο ισλαμιστές, η γαλλική πολιτεία και κοινωνία τείνουν χείρα συνεργασίας στους Μουσουλμάνους για να αντιμετωπίσουν από κοινού κρούσματα ριζοσπαστικοποίησης.

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ισλάμ για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς και προσφυγικούς, ζητούμενο είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο θρησκειών, Καθολικών και Μουσουλμάνων, μακριά από κηρύγματα μίσους και βίας.

Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του καθολικού ιερέα, έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την αναγκαιότητα ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου της δεύτερης σε αριθμό πιστών θρησκείας στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα πιο σημαντικά του σημεία είναι η χρηματοδότηση τζαμιών της χώρας από το εξωτερικό, η οποία μελλοντικά θα πρέπει να απαγορευθεί.



Τον τρόπο αναζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ με το Γαλλικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων. Όπως τόνισε ο Καζνέβ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης.

«Καταρχήν, στη Γαλλία δεν υπάρχει θέση για εκείνους που στους χώρους λατρείας ή στα τζαμιά προκαλούν ή υποθάλπουν τη βία» τόνισε ο Καζνέβ. «Όλοι θα πρέπει να αποδεχθούν τις βασικές αρχές του κοσμικού κράτους και σκέφτομαι ιδιαίτερα την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη κλείσει 20 τζαμιά τους περασμένους μήνες στη Γαλλία και όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων, Ανουάρ Μπιμπές, η εκπαίδευση των ιμάμηδων και ιεροκηρύκων θα βελτιωθεί και θα μπει σε πιο αυστηρά πλαίσια.

«Για παράδειγμα, θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα από την επιχειρηματολογία των τζιχαντιστών που δυστυχώς διαδίδεται κυρίως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και οδηγεί ορισμένους νέους ανθρώπους στη βία ή στην τρομοκρατία» ανέφερε ο Μπιμπές.

Αλλά και ο πρύτανης και ιμάμης του τζαμιού στην πόλη Μπορντό, Ταρέκ Ουμπρού, εκπρόσωπος του ανεκτικού Ισλάμ, θεωρεί αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης ιμάμηδων: «Η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες», υποστηρίζει.

«Ιδεολογικά και πολιτικά θα πρέπει να είναι κατάλληλη και διπλά ανεξάρτητη από τη χώρα καταγωγής των ιμάμηδων, που δυστυχώς συχνά επηρεάζει την ανάγνωση του Ισλάμ».

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στην εκκλησία κοντά στη Ρουέν, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι ενωμένοι όσο ποτέ. Φάνηκε και από την παρουσία εκατοντάδων Μουσουλμάνων την Κυριακή, σε θείες λειτουργίες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μετά τη δολοφονία ενός 85χρονου ιερέα η καθολική εκκλησία πενθεί και προσεύχεται κατά της τρομοκρατίας. Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή. Το μίσος έχει πολλούς υποκινητές» έγραψε σχετικά ο αρθρογράφος Κρίστοφ Στρακ από τη DW.

«Ήταν μια βάρβαρη πράξη που προκαλεί φρίκη σε όλο τον κόσμο. Η εκτέλεση ενός γηραιού ιερέα μέσα στην εκκλησία του, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας είναι ένα έγκλημα που παραβιάζει ένα από τα αρχαιότερα θέσμια της ανθρωπότητας: Oτι οι τόποι λατρείας -αρχαίοι ναοί, αργότερα συναγωγές και εκκλησίες- είναι ιεροί και προσφέρουν άσυλο στους φυγάδες» συνέχισε.

Προσευχή κατά της τρομοκρατίας και της βίας

Στο Σαιντ Ετιέν ντι Ρουβραί, ιερέας ήταν ο Ζακ Αμέλ, σχεδόν 86 χρονών, και λειτουργούσε εδώ και 58 χρόνια. Ακόμα και δέκα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του λειτουργούσε και το μικρό του ποίμνιο τον αγαπούσε. Πένητας και ταπεινός, όπως οι απλοί παπάδες στη Γαλλία.

 Οι δυο δήμιοι της τρομοκρατίας που εισέβαλαν στον ναό, τον υποχρέωσαν να γονατίσει. Κι όταν ο ιερωμένος προσπάθησε να αντισταθεί του έκοψαν την καρωτίδα. Μέσα στον ναό, μπροστά στο ιερό.

Η έννοια του μαρτυρίου ρίχνεται από τους ισλαμιστές ως βορά στα σκυλιά. Όταν αυτοί δολοφονούν θέλουν να τιμώνται σαν μάρτυρες. Κι ας είναι στην πραγματικότητα κοινοί, κοινότατοι εγκληματίες.

Ο πατήρ Ζακ Αμέλ αντίθετα είναι μάρτυρας με την πιο ακραιφνή έννοια του όρου. Σκοτώθηκε εν αθωότητι, εν προσευχή, εν πίστει.

Το μίσος και οι υποκινητές του

Όχι λοιπόν οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος.

Παρ’ όλα αυτά η τύφλωση των δραστών δημιουργεί απορίες. Για την παράνοια ενός απάνθρωπου συστήματος, όπως αυτού του «Ισλαμικού Χαλιφάτου, που γιορτάζει με τον θάνατο.

Ο πρόεδρος των μουσουλμανικών κοινοτήτων Γερμανίας Αϊμάν Μαζιέκ καταδίκασε τη δολοφονία του Αμέλ, αλλά οι κήρυκες της ειρηνικής συμβίωσης των θρησκειών είναι δυστυχώς αδύναμοι μπροστά στο έγκλημα.

Αυτό που περιμένει κάποιος εδώ και καιρό είναι μια αντίδραση από το Ριάντ. Ως πότε οι Βαχαουίτες της Σαουδικής Αραβίας θα παραμένουν ασυγκίνητοι ενώπιον της τρομοκρατίας;

Πότε οι ιεροκήρυκες των τζαμιών και των σχολείων που χρηματοδοτεί το Ριάντ σε όλο τον κόσμο θα καταδικάσουν απερίφραστα τους αυτόκλητους «πολεμιστές της ανόθευτης διδασκαλίας του Ισλάμ»; Το μίσος και η βαρβαρότητα έχουν πολλούς υποκινητές. Και πάρα πολλούς, οι οποίοι συμφιλιώνονται με τη φρίκη.

Ο Τύπος για την τρομοκρατία

Κυρίαρχο στα σχόλια του διεθνούς Τύπου παραμένει το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙSIS), που αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ενεργότερο ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του ISIS ζητεί η βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα Independent. Όπως επισημαίνει, «είναι σαφώς προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξουδετερώσει το ISIS (…). Η πρόσφατη απελευθέρωση 49 Τούρκων ομήρων, οι οποίοι κρατούνταν από τότε που καταλήφθηκε η Μοσούλη από τους τρομοκράτες, έδωσε στον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να δράσει. Ο Ερντογάν θα πρέπει να αξιοποιήσει την ειδική σημασία της χώρας του στη μάχη κατά του ISIS, που απειλεί ολόκληρη την περιοχή και την ίδια την Τουρκία».

Παράλληλα, για καθυστέρηση της Γαλλίας στη μάχη κατά του Χαλιφάτου κάνει λόγο η γαλλική «Le Figaro». Όπως εκτιμά «η Γαλλία έχει χάσει ήδη πολύ χρόνο στην καταπολέμηση των φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών. Ο συναγερμός είχε σημάνει αρκετά νωρίτερα. Το σύστημα προστασίας μας είναι περισσότερο από ελλιπές. Αυτό το διάστημα συζητείται ένας αντιτρομοκρατικός νόμος στο κοινοβούλιο. Ευτυχώς υπάρχει διακομματική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο με ευρωπαϊκή εναρμόνιση, η οποία θα ανταποκρίνεται στο βαθμό της απειλής και των διαπιστώσεων των μυστικών υπηρεσιών».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης