Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου, εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως έδωσε πράσινο φως.

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες, Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Αργά τη Δευτέρα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα.

Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας τη διαταγή που έδωσε το πρωί της ίδιας μέρας στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας «χερσαίας» επιχείρησης στην πόλη αυτή που έγινε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας Ράφα προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας.

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

«Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα τους όρους για εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σε μια στιγμή που διαφαινόταν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει και το Ισραήλ οδεύει προς στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Η ισλαμιστική παράταξη ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχτηκε την πρότασή τους.

Συμφωνία τριών φάσεων

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησε η Χαμάς, είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Al Jazeera». Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η απόφαση αυτή έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, λέγοντας πως «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής, το Κάταρ και η Αίγυπτος, μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ενημερώθηκαν σχετικά από την ηγεσία της οργάνωσης.

Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε αναστείλει τις συνομιλίες ως απάντηση στα ισραηλινά μέτρα για την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα.

Η εν λόγω ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ τονίζει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Η δήλωση της Χαμάς έρχεται μετά από έντονες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο την Κυριακή στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και του Κατάρ και η CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ντόχα για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι και αναμένεται να επισκεφτεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Δεν ικανοποιείται το Ισραήλ

Από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση της Χαμάς. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς απορρίπτεται από την πλευρά του Ισραήλ. «Η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι τέχνασμα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel. Επίσης, το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα έχει την απάντηση της Χαμάς από τους διαμεσολαβητές, τη μελετά και θα δώσει επίσημη απάντηση.

Αντιπροσωπεία του Κατάρ

Το εμιράτο του Κατάρ έχει ανακοινώσει πως θα στείλει αργότερα το πρωί σήμερα αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».

Στο Ισραήλ, το φόρουμ των οικογενειών, συλλογικότητα που δημιούργησαν συγγενείς ομήρων, έκρινε τη Δευτέρα πως «ήρθε η στιγμή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (…) να μεταμορφώσουν αυτή την ευκαιρία σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξέσπασαν επεισόδια στο Τελ Αβίβ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που αξίωναν να κλειστεί συμφωνία.

«Απηύθυνα (…) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας

Ελλείψει συμφωνίας, η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεκινήσει άμεσα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που θα ήταν «αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», όπως το έθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Η Αίγυπτος, οικοδέσποινα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, που συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το παν για να αποτραπεί «νέα σφαγή» στη Ράφα.

Το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Μπενιαμίν τη «σαφή θέση» της κυβέρνησής του εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει λάβει «αξιόπιστο» σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων και ότι τέτοια επιχείρηση θα επέτεινε «τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».

Όμως, ενόψει της έναρξης της επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός ήδη άρχισε «επιχείρηση περιορισμένου εύρους» για την «προσωρινή απομάκρυνση» ανθρώπων που βρίσκονται «στην ανατολική Ράφα», λογαριάζοντας πως το μέτρο αφορά «περίπου 100.000» Γαζαίους.

Σε τομείς της ανατολικής Ράφας ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως «ετοιμάζεται να επιχειρήσει με ισχύ εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» και απαίτησε οι κάτοικοι να «απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως προς την διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη αλ Μαγάζι», περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Ράφα.

«Κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα μέσα στον τρόμο και στον πανικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα αλ Καχλούτ της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, διευκρινίζοντας πως οι περιοχές από όπου κάτοικοι της Ράφας διατάχθηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα έχουν υποδεχθεί κάπου 250.000 εκτοπισμένους.

«Η οικογένειά μου κι εγώ, 13 άνθρωποι, δεν ξέρουμε πού να πάμε», εκμυστηρεύτηκε ο Αμπντελραχμάν Αμπού Τζάζαρ, 36 ετών. Η περιοχή αυτή δεν έχει «χώρο για να στήσουμε σκηνές, ούτε σχολεία όπου θα μπορούσαμε να στεγαστούμε», εξήγησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης