Την εκτεταμένη και βαθειά ριζωμένη βία σε βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν, επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οκτώ χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, παρατηρείται «μείωση της παρουσίας των γυναικών στο δημόσιο βίο» της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι τα φαινόμενα βίας δεν καταδικάζονται αρκετά ούτε πατάσσονται από την κοινωνία και τους θεσμούς της χώρας, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αφγανική πρωτεύουσα η Νόρα Νίλαντ, υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα τέλη του περασμένου χρόνου μέχρι τις αρχές του τρέχοντος, έδειξε ότι οι βιασμοί γυναικών είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε όλες τις περιοχές του Αφγανιστάν και διαπερνά όλες τις κοινότητες και τις κοινωνικές ομάδες.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν να βιαστούν στα σπίτια τους, στα χωριά τους και στα κρατητήρια» είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρώτου μεγέθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βιασμοί συμβαίνουν μέσα στους κόλπους της οικογένειας, ενώ και τα θύματα συχνά διώκονται για μοιχεία.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο βιασμός και η σεξουαλική βία κατά των γυναικών ήταν ιδαίτερα εκτεταμένα φαινόμενα και οι Ταλιμπάν κέρδισαν αρχικά σε δημοτικότητα λόγω της σκληρής στάσης που υιοθέτησαν απέναντι σε αυτό το έγκλημα.

Τα δικαιώματα των γυναικών βελτιώθηκαν αισθητά μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001, καθώς το αυστηρά ισλαμιστικό καθεστώς που είχαν εγκαθιδρύσει απαγόρευε στις γυναίκες να εργάζονται, να φοιτούν στο σχολείο και να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άρρενα συγγενή ή τον σύζυγό τους.

Όμως το Αφγανιστάν παραμένει και σήμερα μία βαθειά συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές όπου τα ήθη και τα έθιμα συχνά υποκαθιστούν τους νόμους του κράτους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία 16 ημερών (25/11-10/12) κατά της βίας εναντίον των γυναικών, κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να περιλάβει ρητή αναφορά στον βιασμό και κατέστησε τις αρχές υπεύθυνες για την εξάλειψη αυτού του εγκλήματος, εξήγησε η Νίλαντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης