Οι περισσότερες έκτακτες ειδήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά αυτές που βασίζονται σε αστυνομικές πηγές, τείνουν να είναι αντιφατικές, συγκεχυμένες ή ελλιπείς.

Αυτό συμβαίνει διότι οι δημοσιογράφοι κυνηγούν τα λεγόμενα απορρίματα των πληροφοριών, τα οποία μπορεί να βοηθούν ή να μην οδηγούν στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σε σχέση με τον όγκο, την ποιοτική αξία και την ακρίβεια της παραγόμενης πληροφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς η εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και απαιτείται χρόνος (μερικές μέρες ή εβδομάδες).

Η ανακοίνωση του Διευθυντή του FBI James B. Comey ότι τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να σχετίζονται με την έρευνα της προσωπικής θυρίδας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Η επιστολή του προς το Κογκρέσο 11 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ήταν αινιγματική, αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους να αγωνίζονται για επιπρόσθετες εξηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν την υπόθεση Κλίντον, μεταδίδοντας τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες που αναδύονται… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή του σίριαλ με τα emails



Το FBI ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι είχε ολοκληρώσει την έρευνά του για τη χρήση από την Χίλαρι Κλίντον ενός ιδιωτικού server email, κατά τη θητεία της στη γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι παρόλο που και οι βοηθοί της ήταν «εξαιρετικά απρόσεκτοι» με τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, δεν υπήρχε περίπτωση -τότε- για ποινική δίωξη.

Σε μεγάλο βαθμό, ο κ. Comey υπαινισσόταν, ότι δε θα μπορούσε ο εισαγγελέας να φέρει μια υπόθεση στο δικαστήριο, επειδή το FBI δεν κατάφερνε να βρει τα απαραίτητα στοιχεία, που όπως ανέφερε στην επιστολή, θα απεδείκνυαν ότι -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της έρευνας- είχε γίνει «σαφώς εσκεμμένη και ηθελημένη κακή διαχείριση των διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Στο πλαίσιο της συνέχειας της έρευνας, ο κ. Comey είπε, ότι ο οργανισμός είχε εξετάσει κάθε πιθανή συσχέτιση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρέθηκαν λίγες μέρες αργότερα, σε ένα εγκαταλελειμμένο διακομιστή.

Την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, απέστειλε και την τελευταία επιστολή στο Κογκρέσο, αναφέροντας ότι ο έλεγχος της υπηρεσίας, είχε εντοπίσει νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που «μπορεί να σχετίζονται» με την έρευνα.

Τι γνωρίζουμε για τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Όχι πολλά. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται ότι το FBI τα έχει εξετάσει σε βάθος. Ο Διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, στην επιστολή του, ανέφερε ότι τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «φαίνεται να είναι σχετικά» με την προηγούμενη έρευνα.

Προσέθεσε συνάμα, ότι από το FBI “δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί κατά πόσον το υλικό μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό” συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχονται διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Για πόσα μηνύματα μιλάμε;

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 νέα emails και 8 Top Secret. Δεν είναι σαφές αν ο αριθμός αυτός προσδιορίζει αλυσίδες μηνυμάτων (τα ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφορούν αλυσιδωτά) ή μεμονωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πώς ανακαλύφθηκαν αυτά τα μηνύματα;

Πηγές επιβολής του νόμου έχουν γνωστοποιήσει στους δημοσιογράφους ότι τα μηνύματα βρέθηκαν σε έναν υπολογιστή που ανήκε στον πρώην βουλευτή Anthony Weiner (και την εν διαστάσει σύζυγό του, Huma Αμπεντίν), ο οποίος ήταν μέλος του Κογκρέσου από τον Ιανουάριο του 1999 έως τον Ιούνιο του 2011.

Ο υπολογιστής είχε κατασχεθεί ως μέρος μιας έρευνας, που διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, μετά τις καταγγελίες για «sexting» του κ. Γουέινερ με 15χρονη κοπέλα.

Η Ούμα Αμπεντίν, είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο “laptop” για να “στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κα Κλίντον” και τώρα αυτά τα μηνύματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των επιτελικών οργάνων του FBI, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν όντως περιείχοντο σε αυτά, οποιεσδήποτε διαβαθμισμένες πληροφορίες, σχετικά με άκρως εμπιστευτικά έγγραφα των ΗΠΑ. Ακόμη όμως αυτό, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πώς τα emails από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγουν στον υπολογιστή της Αμπεντίν;



Οι πηγές αναφέρουν ότι η κα Αμπεντίν είχε στείλει χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κα Κλίντον.

Η συνεργάτιδα της κας Κλίντον, ανέφερε στο FBI ότι η κα Κλίντον της ζήτησε την εκτύπωση δύο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «επειδή ήταν πάρα πολύ ογκώδη για να χρησιμοποιήσει το σύστημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αν αυτά τα μηνύματα ήταν σε έναν λογαριασμό που δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ στο FBI ή εάν (και πώς) κατέληξαν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

Ποιος είναι ο νομικός κίνδυνος για την Κλίντον;

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Comey είπε -μετά το πέρας του πρώτου σκέλους των ερευνών- ότι το FBI δεν μπόρεσε να βρει αποδείξεις που να αποδεικνύουν την ούτως ή άλλως -σύμφωνα με το πόρισμα- «σαφώς εσκεμμένη και ηθελημένη κακή διαχείριση των διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Αν αποδειχθεί όμως, ότι τα μηνύματα είχαν προηγουμένως ελεγχθεί, δεν θα υπάρχει ευθύνη για την Χίλαρι Κλίντον.

Η προηγούμενη έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στην πλησιέστερη βοηθό της Κλίντον, έτσι η Αμπεντίν (κορυφαία συνεργάτιδα της κας Κλίντον στο Υπουργείο Εξωτερικών) μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα αν από τον έλεγχο αποδειχθεί, ότι αποθηκεύονταν διαβαθμισμένες πληροφορίες, σε έναν προσωπικό υπολογιστή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αμπεντίν πριν αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπέγραψε ένα έγγραφο τύπου OF-109, λέγοντας ότι είχε ταξινομήσει όλες τις διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Απόρρητα έγγραφα: Υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες ταξινόμησης



Περίπου 2.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον σέρβερ της Χίλαρι Κλίντον δεν είχαν ταξινομηθεί όταν στάλθηκαν, όμως ήταν “κατανεμημένα” στον φάκελο “εμπιστευτικό” μετά την επανεξέταση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το FBI προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς ως γνωστόν, συμπεριέλαβε στο μνημόνιο του πορίσματος της έρευνας και «ευαίσθητες συνομιλίες» της υποψήφιας Προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από τον αμερικανικό «νόμο περί Ελευθερίας κοινοποίησης Πληροφοριών» σε ειδικές περιστάσεις.

Αν και το δελτίο Τύπου του FBI ήταν λακωνικό, τα ίδια τα έγγραφα απεικονίζουν κατά τρόπο ανεξίτηλο τη Δημοκρατική προεδρική υποψήφια ως “ανέντιμη”, καθώς η ίδια σε συνομιλία που είχε με το FBI ισχυρίζεται ότι δεν είχε καταλάβει με ακρίβεια πώς δούλευε το σύστημα ταξινόμησης απόρρητων πληροφοριών, του γραφείου στο οποίο εργαζόταν για δύο χρόνια. «Δήλωνε άγνοια για ένα μέρος ενός υπερευαίσθητου Ειδικού Προγράμματος Access ή SAP», σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν την ειδική σήμανση.

Τυχαίο ότι έγιναν τώρα οι νέες αποκαλύψεις;



Το FBI έλαβε το σχετικό ένταλμα που χρειαζόταν προκειμένου να ανοίξει ξανά ο φάκελος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σχετίζονται με τον ανιχνευτή του ιδιωτικού server της Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το FBI είχε ήδη ένα ένταλμα για να εξετάσει το laptop του πρώην Αμερικανού Γερουσιαστή Γουέινερ, αλλά αυτό εφαρμόζεται μόνο με την απόδειξη της «δήθεν» παράνομης επικοινωνίας του, με ένα ανήλικο κορίτσι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με τον Observer συμβούλεψε τον διευθυντή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας του FBI «να μην κάνει αυτή τη νέα ενημέρωση του κοινού τόσο κοντά στις εκλογές, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα απόβαινε εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής». Αλλά αν δεν το έκανε δημοσίως, οι πληροφορίες μπορεί και πάλι να είχαν διαρρεύσει, καθώς οι εισαγγελείς έχουν την άδεια να χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες, που έχουν συλλεχθεί από την έρευνα στο λάπτοπ του Weiner, σε μια ξεχωριστή έρευνα.

Eπιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης