Την πρώτη του απώλεια μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτικών εκλογών μετρά το ακροδεξιό AfD, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση παραίτησης της συμπροέδρου του κόμματος Φράουκε Πέτρι.

Ειδικότερα, η Πέτρι έλαβε την απόφαση να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη χθες το βράδυ η συμπρόεδρος της ΑfD είχε λάβει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη χθεσινή εκλογική επιτυχίαΚατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ, η κυρία Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε:

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά στην ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μη συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Το AfD του 2013 και έως το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης» τόνισε και εγκατέλειψε την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όπως έγινε ωστόσο γνωστό αμέσως μετά, η κυρία Πέτρι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της.

Ήδη χθες το βράδυ η συμπρόεδρος της ΑfD είχε λάβει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη χθεσινή εκλογική επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4+1 μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές

Κωδικοποιώντας τα «μαθήματα» της κάλπης, το Politico εστιάζει σε πέντε:

1. Στη «ζώνη του λυκόφωτος» η Μέρκελ

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς μιλώντας σε εθνικό δίκτυο είπε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» των εκλογών. Πρόκειται για μια σκληρή κριτική (προερχόμενη μάλιστα από κάποιον το κόμμα του οποίου καταποντίστηκε), ωστόσο υπάρχει αρκετή αλήθεια σε αυτό. Αντί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας επέλεξε να μιλήσει γενικώς και αορίστως για μια «Γερμανία όπου θα ζούμε καλά και ευτυχισμένοι». Απέφυγε, όμως, να πει λεπτομερώς πώς θα γίνει αυτό. Μπορεί το «auf wiedersehen» της καγκελαρίου να αργεί ακόμη, ουδείς όμως μπορεί να αρνηθεί ότι το κράτημά της από «τη χειρολαβή» της εξουσίας άρχισε να χαλαρώνει αμέσως μετά την ενσωμάτωση των πρώτων κιόλας εκλογικών αποτελεσμάτων. Ναι, κέρδισε, ωστόσο η υποστήριξη στο κόμμα της έπεσε πάνω από 20 μονάδες σε σχέση με το 2013, πληρώνοντας προφανώς τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση. Ήδη οι συντηρητικοί στο μπλοκ της Μέρκελ -ειδικά οι Βαυαροί- έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν: «Σας τα έλεγα εγώ».

2. Το γερμανικό μοντέλο συναίνεσης έχει υποστεί συντριβή

Στην επόμενη γερμανική Βουλή θα «στριμωχτούν» επτά κόμματα, με πολλές διαφορές και διχογνωμίες. Η είσοδος των ακροδεξιών θα κάνει σίγουρα τις συνεδριάσεις πιο έντονες. Όπως οι ίδιοι οι ηγέτες του AfD κατέστησαν σαφές την Κυριακή, η αντιπαράθεση και η «πρόκληση» θα είναι βασικά συστατικά της στρατηγικής τους. Κρίνοντας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο λαϊκισμός έχει βρει βήμα, το θερμόμετρο του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», παραμερίζοντας το πολιτικό γίγνεσθαι.

3. Ξεχάστε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης

Ήδη πριν από την Κυριακή, οι Συντηρητικοί της Μέρκελ ήταν επιφυλακτικοί έναντι των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ένας μεγάλος γερμανικός συνασπισμός θα ευνοούσε τον Γάλλο πρόεδρο να πραγματοποιήσει το όραμά του.

Τώρα, όμως, που αυτή η επιλογή δεν υπάρχει στο τραπέζι, μια «εξασθενημένη» Μέρκελ είναι απίθανο να μπορέσει να επικρατήσει, ακόμα κι αν το θέλει. Η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να συμφωνήσουν να δημιουργήσουν κάποια μορφή προϋπολογισμού και μια θέση εποπτείας για την Ευρωζώνη με τον τίτλο του υπουργού Οικονομικών, αλλά αποκλείεται να εφαρμοστούν οι επιθυμίες των Γάλλων αλλά και πολλών οικονομολόγων που ζητούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της νομισματικής ένωσης.

4. Το Βερολίνο θα σκληρύνει τη στάση του στο προσφυγικό

Η υπομονή της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή έλλειψη αλληλεγγύης όσον αφορά στο προσφυγικό μέτωπο ήδη έχει αρχίσει να εξαντλείται. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, η άμεση αντιπαράθεση για το θέμα με την Πολωνία και την Ουγγαρία θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα με πολλούς Χριστιανοδημοκράτες, το AfD δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά, αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν όσα τους αναλογούσαν αναφορικά με την προσφυγική κρίση, αντί να αφήσουν τη Γερμανία να σηκώσει όλο το βάρος. Τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής.

5. Δεν είναι το τέλος του κόσμου

Πριν αρχίσουμε να κάνουμε ιστορικές συγκρίσεις που κόβουν την ανάσα, αξίζει να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και να θυμηθούμε ότι η Γερμανία είναι μια σταθερή δημοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της δεν ψήφισε το AfD και όσοι το έκαναν το έπραξαν για να διαμαρτυρηθούν. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι όμορφα, αλλά οι δημοκρατικές βάσεις της Γερμανίας είναι ισχυρές, ώστε να αντέξουν την επίθεση του λαϊκισμού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης